Радно вријеме недјељом у Српцу скраћено до 12 часова
3. марта, 2020.
Представа “Љубавни оглас“ у четвртак 19. марта у Српцу
4. марта, 2020.

Повећана издвајања за културно-спортске манифестације и рад спортских клубова

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на данашњој 28. редовној сједници одлуку о финансирању и категоризацији спорта и физичке културе у овој години чиме је повећан износ средстава из буџета за спортске клубове, удружења и активности на 120 хиљада KМ а предвиђено је и 10.500 KМ за суфинансирање трошкова закупа термина у спортској дворани.

Већином гласова усвојен је и календар културних и спортских манифестација за ову годину по којем ће бити издвојено 25 хиљада KМ за реализацију 40 манифестација.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је ове године кандидован рекордан број манифестација које су добиле већу финансијску подршку из општинског буџета.

„Трудили смо се да сваком удружењу или организацији који су кандидовали више пројеката одобримо најмање један од њих. Прошле године смо за ове манифестације издвојили 30 хиљада KМ, али тада су одлуком такође били обухваћени Туристичка организација и Центар за културу и спорт који су сада на општинском буџету и добијају редован грант. Kада урачунамо и њихове активности, онда можемо рећи да ће за све културне и спортске манифестације ове године бити издвојено чак 50 хиљада KМ“, истакао је Михољчић.

Усвојени су и други извјештаји из којих се види да је Општинска управа у прошлој години 112 хиљада KМ за рад спортских организација, 10 хиљада KМ за омладинске пројекте и пет хиљада KМ за награде матурантима, што је било и предвиђено буџетским планом.

Подржана је и информација о утрошку средстава прикупљених од посебних водних накнада из које је видљиво да је на овај начин прикупљено 88.134 KМ од чега је у прошлој години утрошено 57.315 KМ а остатак ће бити реализован у овој години. Тако су извршени радови на санацији водотока Доња Ина и садња дрвећа у дужини од 3300 метара и побољшан систем водоснабдијевања у србачкој општини.

Из извјештаја кога је сачинила Територијална ватрогасна јединица Србац видљиво је да је за техничко опремање ове јединице прошле године издвојено 6990 KМ а у новој одлуци истакнуто је да ће за опремање ове године бити издвојено 21 хиљаду KМ.

Одборници су већином гласова усвојили и информацију о раду Полицијске станице Србац у прошлој години и информацију о стању у области социјалне и дјечије заштите за прошлу годину.

Обраћајући се одборницима, директорица Центра за социјални рад, Слађана Поткоњак, рекла је да је Општинска управа пружала велику подршку раду ове установе што се види из средстава која су дозначена у протеклом периоду.

„Прије три године смо добијали 975 хиљада KМ а годину дана касније 1.108.500 KМ, да би прошле године тај износ био додатно повећан на 1.353.900 KМ од чега је чак 942 хиљаде KМ намијењено за остваривање права нашим грађанима а 63 хиљаде KМ за отплату старих дуговања. То није мала ствар и много ће значити нашим корисницима“, рекла је Поткоњак.

На сједници је било ријечи и о раду комисије за утврђивање способности лица у остваривању права из социјалне заштите, а у дискусији су учествовали одборници Мирко Стојић, Добрила Микић, Саша Јовичић и Мара Цвијановић Делевић при чему је истакнуто да су чланови комисије у значајној мјери излазили у сусрет корисницима права, а нарочито дјеци, при чему је указано на неке пропусте и потребу њиховог рјешавања, нарочито када је ријеч о здравственом аспекту.

Том приликом, предсједник Скупштине општине, Мирко Стојић, упознао је присутне одборнике да ће србачки Дом здравља за неколико дана добити сонду којом ће бити омогућен ултразвук дојки, а све у циљу превенције малигних обољења, о чему ће јавност бити детаљније информисана.

Већином гласова усвојен је извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта у основним и средњим школама као и извјештај о пословању ЦСШ „Петар Kочић“.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић апеловала је да се од уписнина омогући постављање апарата са водом у просторијама школе и да се средства прикупљена од уписа троше за потребе ученика. Она је скренула пажњу и на потребу замјене прозора који су већ стари и дотрајали.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће пројектом санације школе, који је у току, бити извршена замјена столарије и уређење фасаде, по принципу енергетске ефикасности, као што је био случај и са замјеном крова.

На сједници је усвојен и програм мјера за спрјечавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести и план и програм ситемске дератизације и дезинсекције за ову годину.

Одборника ПДП-а Сашу Јовичића занимало је да ли постоји могућност авионског запрашивања комараца у наредном периоду и колико се радило на информисању јавности о новом корона вирусу. Он је рекао да грађани треба да буду упознати како да поступају у случају да се ова болест појави и у нашим крајевима и уједно упозорио на потребу вакцинисања дјеце и бројне болести и епидемије које настају у случају невакцинисања.

У свом излагању је апеловао и да се покушају на неки начин обезбиједити средства клубовима за систематске прегледе спортиста, будући да је за овај посао овлаштен једино Завод за медицину рада и спорта па овај посао не могу обављати здравствени радници у нашој општини.

Предсједник Скупштине и директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је ова здравствена установа већ кренула са едукацијама јавности путем медија и интернет странице Дома здравља и да ће адекватно поступити у случају појаве овог вируса у нашој општини.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да због нових законских одредби није могуће запрашивање комараца из ваздуха и да се редовно одвија ларвицидни третман са земље у околини мочвара и градском подручју. Он је додао да би активности око запрашивања комараца требале раније почети ове године како би акција била што успјешнија.

Одборници су на данашњој сједници подржали да се средства прикупљена од корисника шума и шумског земљишта за развој неразвијених дијелова општине, у износу од око 440 хиљада KМ, усмјере за измирење обавеза по основу кредита за изградњу система водоснабдијевања, санацију пута Студене воде у Kобашу и подршку одрживом развоју заштићеног подручја Бардача.

Усвојена је и одлука о субвенцији трошкова одређеним категоријама грађана у поступку легализације бесправно изграђених објеката на подручју општине Србац. На овај начин ће се трошкови субвенционисати породицама погинулих бораца како би трајно ријешили своје стамбено питање.

Подршку је добила и одлука о разврставању локалних путева и улица, који су подијељени од првог до трећег реда, затим одлука о утврђивању просјечне грађевинске цијене квадратног метра корисне површине стамбеног и пословног простора која износи 600 KМ као и одлука о висини накнаде за трошкове уређења грађевинског земљишта.

До краја сједнице одборници су усвојили рјешење о именовању доктора медицине Зоре Станић Вукобрад и дипломираног правника Теодоре Санчанин у управни одбор Центра за социјални рад, као и Желимира Урића из Бардаче за члана комисије за статут и прописе Скупштине општине Србац, умјесто Милана Шаренца који је поднио оставку на ово мјесто.

Сједница је окончана питањима и одговорима на одборничка питања.

 

 

Comments are closed.