Отказан Гастро фест због пандемије
24. августа, 2020.
Стабилизован рад комуналних предузећа и удружења пензионера у Српцу
25. августа, 2020.

Повећан број заражених у Српцу позива на опрез, у току припреме за безбједан почетак школске године

У току прошле седмице на подручју србачке општине регистровано је 20 особа заражених вирусом корона што свједочи да је епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа и да се грађани морају досљедно придржавати мјера препоручених од стране Института за јавно здравство Републике Српске.

Ово је један од закључака са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

Од укупног броја заражених у прошлој седмици, чак 13 њих су радници Перутнине због чега им је издато рјешење о кућној изолацији у трајању од двије седмице.

Докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац каже да ће данас обићи овај колектив са општинском инспекцијом како би се обавио разговор са руководством и утврдили разлози повећаног броја заражених у овом привредном субјекту.

„Имали смо већ одређене контакте са руководиоцима и увјерили смо се да већ предузимају одређене мјере, попут обавезног ношења заштитних средстава и мјерења тјелесне температуре приликом уласка у погон. У разговору ћемо покушати сагледати актуелно стање и видјети могу ли се примијенити још неке мјере како би се стабилизовала ситуација“, рекла је Никичевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се наредних дана морају обићи и друга приватна и јавна предузећа која окупљају већи број запослених и у којима постоји могућност ризичног контакта.

„Здравствени радници и инспекцијске службе су добили задужење да изврше контролу да ли се поштују наредбе и препоруке Института и кризних штабова. Ситуација је веома озбиљна и нема простора за неодговорно понашање и угрожавање здравље радника и других грађана. Пандемија још није ни близу краја и зато су до даљњег строго забрањена сва већа окупљања, а ношење заштитних маски у прописаним ситуацијама је обавезно“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да су окупљања младих један од највећих проблема у овом тренутку. Дружења у кафићима, рођенданске и друге прославе у значајној мјери повећавају могућност да дође до ризичних контаката а самим тим и до ширења епидемије.

„Редовно пратимо стање у овој области како бисмо смањили контакте на најмању могућу мјеру а нарочито дјелујемо по питању пријава од стране грађана. У том погледу смо недавно реаговали у Kукуљама гдје је на једном окупљању био присутан већи број људи од дозвољеног, тако да позивам грађане да нам јаве уколико буду имали таква сазнања“, рекао је Новаковић.

Имајући у виду да од 1. септембра почиње нова школска година, у складу са одлуком ресорног министарства данас је започела дезинфекција свих школских објеката на подручју србачке општине.

Члан Општинског штаба цивилне заштите, Боривоје Врсајковић, рекао је да дезинфекцију врше специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите.

„Дезинфекција је почела прво у средњошколском центру и биће настављена у свим централним и подручним школама и трајаће током цијелог дана“, рекао је Врсајковић.

Сједници штаба су присуствовали и директори Центра средњих школа „Петар Kочић“ и Основне школе „Јован Јовановић Змај“, Миленко Живанић и Славко Драгосављевић.

Живанић је рекао да ће успјети организовати наставу у складу са препорукама Института за јавно здравство и додао да им на руку ове године иде смањен број уписаних ђака.

„Ове године имамо 17 одјељења за разлику од прошле године када их је било 19. Самим тим ћемо успјети да организујемо наставу у мањим групама и у трајању часова од 20 минута како нам је препоручено. Имамо 345 уписаних ученика али неће сви у истом тренутку похађати наставу јер ће један број њих бити на пракси. Спремамо се и за онлајн наставу уколико се за то укаже потреба“, рекао је Живанић.

Он додаје да ће до краја седмице бити завршена израда правилника којим ће бити дефинисано кретање ученика и професора, трајање одмора, начин ношења заштиних средстава и слично.

„Позивам ученике да прије доласка у школу обавезно измјере своју тјелесну температуру и остану код куће уколико буде повећана. Уколико се укаже потреба организоваћемо мјерење температуре и на уласку у школу. За сада нема потврђених случајева вируса корона међу нашим ученицима и професорима, тако да спремно дочекујемо почетак наставе“, рекао је Живанић.

Према његовим ријечима, у случају да се установи да је неко од ученика заражен вирусом корона, постоје утврђене процедуре од стране Института које прописују понашање у таквим случајевима.

„Тада се обезбјеђује просторија за смјештај ученика а управа школе контактира родитеље који су дужни да у што краћем року дођу по ученика. Након тога хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља врши даље процјене, утврђује контакте и по потреби тестира или изолује одређене ученике из одјељења. Ако заражени ученик није комуницирао са већином школских другова, искључују се само најближи контакти из разреда“, рекао је Живанић.

Директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац, Славко Драгосављевић, рекао је да ова школа има повећан број уписаних ђака којих је ове године 850. Они су распоређени у 53 одјељења у једној централној и шест подручних школа.

„Ту је и 115 запослених наставних радника и техничког особља тако да ће нам бити јако тешко организовати наставу у оваквим условима. Уз то, већи број наставника предаје током дана и у централној и подручним школама и биће тешко организовати њихове доласке и одласке због краћег временског трајања часова. Уз то смо суочени са проблемом организације продуженог боравка због могућности већег контакта међу дјецом, тако да ћемо покушати адаптирати још двије просторије за ове намјене“, рекао је Драгосављевић.

Он додаје да су у школи организовали три посебна улаза како би и на тај начин смањили могућност контаката међу ученицима.

„Упућујем захвалност ресорном министарству које данас организује дезинфекцију свих школа и које нам је омогућило додатних шест хиљада KМ за набавку хигијенских и дезинфекционих средстава“, истакао је Драгосављевић.

На данашњој сједници је констатовано да у протекла 24 часа није било новозаражених у Српцу, што је охрабрујућа вијест, али је ситуација и даље врло сложена због чега је и даље неопходан максималан опрез и обавезно поштовање прописаних мјера.

Такође је закључено да ће се у случају погоршања епидемиолошке ситуације донијети рестриктивније мјере у односу на мјере Републичког штаба за ванредне ситуације, о чему ће јавност бити на вријеме обавијештена.

Наредна сједница општинског штаба биће одржана у понедјељак 31. августа са почетком у 9 часова.

 

 

Comments are closed.