Радно вријеме Народне библиотеке од 10 до 14 часова
18. марта, 2020.
Подржимо наше здравствене раднике – пошаљите поруку подршке!
19. марта, 2020.

Повећан број лица у кућној изолацији, појачана контрола поштовања мјера

На подручју србачке општине у протекла 24 часа нису забиљежени нови случајеви оболијевања од вируса корона а хигијенско-епидемиолошка ситуација је и даље стабилна, саопштио је Штаб за ванредне ситуације општине Србац.

Kомандант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су стигли налази за два лица за које се сумњало да су заражени вирусом и да, на сву срећу, нису позитивни.

“Ово је лијепа вијест јер се радило о лицима која су имала велики број контаката протеклих дана, и у случају заразе морао би се већи број људи ставити у изолацију. У овом тренутку мјерама су обухваћена 123 лица којима је општинска инспекција издала рјешење о кућној изолацији и ради се углавном о лицима која су се пријавила медицинским службама по доласку из иностранства. Они се превентивно налазе у изолацији и за сада немају никакве симптоме болести”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је још једном позвао грађане да се обавезно јаве по доласку из земаља захваћених корона вирусом свом породичном љекару и хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља.

У изолацији је такође 14 особа за које је утврђено да су имали директан контакт са до сада једином зараженом особом у србачкој општини, али на сву срећу, и они су за сада у добром здравственом стању.

“Сви они који су у изолацији дужни су да поштују раније изречене мјере. Имамо податке да одређен број лица не поштује ову обавезу и тако доводе у опасност своје суграђане, због чега ће стално на терену бити надлежне општинске инспекције, комунална полиција и припадници Полицијске станице Србац како би се увјерили да ли се особе којима су издата рјешења придржавају наредби”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да је тим поводом стигла и наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација, а коју је донијело Министарство управе и локалне самоуправе РС.

Овом наредбом се налаже свим јединицама локалне самоуправе да обезбиједе да комунална полиција врши контролу лица којима је одређена кућна изолација и да се приликом контроле утврди да ли се наведена лица налазе на локацији на којој је одређено да буду за вријеме трајања наведеног периода.

О извршеној контроли се сачињава записник и уколико се утврди да се одређено лице не налази на задатој локацији, предузимаће се мјере и радње у складу са Законом о комуналној полицији.

“Позивам грађане да пријаве све оне за које сматрају да крше изречене мјере кућне изолације, на број телефона: 066 623 364 . Овим путем већ смо добили велики број пријава за које се утврдило да су оправдане, а ми свима гарантујемо потпуну анонимност приликом позива”, рекао је начелник Драгосављевић.

Још једном се скреће пажња свим грађанима да избјегавају било каква јавна окупљања како би на тај начин спријечили ширење заразе. Уз то, сва кретања треба ограничити на минимум и излазити напоље онолико колико је довољно да се задовоље основне животне потребе.

“Већ смо предузели одређене мјере преко Општинског штаба цивилне заштите, предсједника Савјета мјесних заједница и повјереника општинског штаба да се сагледају потребе старијих и болесних суграђана, а нарочито социјално угрожених, које немају подршку и потребна им је помоћ. Провјерићемо какве су њихове потребе и реаговати у складу с тим”, рекао је начелник Драгосављевић.

Додаје да ће се у том погледу успоставити сарадња и са Волонтерским сервисом Републике Српске који заједно са Републичком управом цивилне заштите евидентира волонтере који су спремни да се укључе у акције пружања помоћи.

С тим у вези, апел је упутио и Црвени крст Србац који позива грађане да провјере код својих комшија и рођака да ли им је потребно купити храну и лијекове како би се на тај начин показала солидарност у овим тешким тренуцима.

“Овом приликом још једном апелујемо суграђанима да слушају наредбе и препоруке које пласирају републичке и општинске институције и провјерени медији, како би се на тај начин смањило ширење дезинформација, нарочито преко друштвених мрежа, јер ће се само тако спријечити неоправдано ширење панике међу грађанима”, нагласио је начелник Драгосављевић.

У Републици Српској до сада је потврђено 29 случајева позитивних на нови вирус корона (Бањалука-23, Челинац-2, Лакташи-1, Србац-1, Прњавор-1 и Модрича-1 (узорак из Добоја).

Све особе су стабилног здравственог стања.

Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 6.180 особе које су допутовала из подручја захваћених вирусом САРС-ЦоВ-2. Из здравственог надзора изашло је укупно 235 особа.

Такође, тренутно је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у изолацији 13 особа (три особе позитивних на тест вируса корона и 10 особа у изолацији).

Comments are closed.