Фонд солидарности преузима порезe и доприносе за 40.000 радника
6. априла, 2020.
Србачки oснoвци рeдoвнo прaтe нaстaву нa дaљину
7. априла, 2020.

Повећан број лица у карантину због превенције ширења вируса корона

Број особа које су смјештене у карантин у Бардачи све више се повећава услијед доласка наших суграђана са привременог рада у иностранству, тако да се тренутно у овом објекту налази 16 лица, закључено је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Наредбом Републичког штаба, сва лица која пређу границу, упућују се у четрнаестодневну изолацију у карантине у својим локалним заједницама, а уколико се код неког од њих, након тестирања, утврди присуство вируса корона, упућују се у Студентски дом у Бањалуци гдје је организован смјештај за обољеле.

“Од 16 лица која се налазе под медицинским надзором, највећим дијелом се ради о возачима у међународном саобраћају. Обезбијеђен им је адекватан смјештај у тренинг центру ПМФ-а гдје имају потребне услове за свакодневни боравак и редован медицински надзор. У случају већег прилива наших суграђана, размишљамо о проширењу капацитета”, рекао је командант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, каже да редовно обилази ова лица и помаже им у адаптирању на новонасталу ситуацију, а што је најважније, свакодневно се контролише њихово здравље и појава евентуалних симптома инфекције, што на срећу до сада није евидентирано.

Докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља рекла је да је особа из србачке општине која је половином марта била позитивна на корона тестирању упућена кући након што су оба контролна теста показала да вирус више није присутан у његовом организму.

“Ово лице ће провести још двије недјеље у кућној изолацији. Оно што је најбитније, није било заражених међу његовим контактима. Такође имамо под надзором још двије особе које су биле у контакту са другим зараженим лицима и које за сада немају симптома болести. Пратићемо их још пар дана након чега ће и ова лица бити пуштена из кућне изолације, уколико све буде како треба”, рекла је Никичевић.

Закључно са данашњим даном, издата су 274 рјешења а до сада је кућну изолацију напустило 251 лице, тако да се заједно са особама из карантина у Бардачи, прати медицинско стање за укупно 23 лица. Извршено је и 1140 инспекцијских контрола и у свега два случаја је евидентирано кршење мјера кућне изолације.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, позвао је грађане да поштују карантин и кућну изолацију због себе и својих породица и да прате наредбе и мјере републичког и општинског штаба.

“Имали смо неколико случајева кршења полицијског часа што смо санкционисали. Једно од таквих лица синоћ је у Повеличу начинило кривична дјела по више основа, због чега је поднесен извјештај Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци. Такође смо казнили неколико особа старијих од 65 година због кретања ван предвиђеног времена. Позивам пензионере да поштују наредбе јер предвиђена казна износи 500 KМ“, рекао је Новаковић.

Он додаје да су у протеклих седам дана издали око 40 потврда о потреби кретања а већином се радило о пензионерима који су имали потребе за бављењем пољопривредом и слично, док се један број потврда односио на кретање током полицијског часа.

Начелник општине Млађан Драгосављевић још једном је упутио апел грађанима да изађу у сусрет пензионерима уторком и петком од 7 до 10 часова, када је дозвољено њихово кретање, и тако им омогуће да задовоље своје потребе.

“Уочени су велики редови уторком и петком у наведеном термину испред банака, трговина и слично и евидентно је да пензионери имају доста потешкоћа да обаве све што су планирали. Зато позивам млађе од 65 година да се суздрже од кретања у том периоду и дају предност старијима”, нагласио је начелник Драгосављевић.

Он поново апелује свим грађанима да стриктно поштују ванредне мјере и максимално ограниче своје кретање, јер опасност још увијек није прошла, како у Републици Српској, тако и у свијету. Неопходно је редовно пратити препоруке републичког и општинског штаба и у складу с тим планирати своје кретање и дневне активности, уз редовно поштовање мјера хигијене, дезинфекције и прописаног растојања.

 

Comments are closed.