Стигла новчана помоћ за вишечлану породицу Вечерновић из Ножичког
7. марта, 2019.
Друга србачка Тракторијада окупила више од стотину возила
10. марта, 2019.

Потписани уговори са стипендистима општине Србац

Млади су будућност наше локалне заједнице због чега сваке године издвајамо средства из општинског буџета за стипендирање студената а у складу са могућностима трудимо се да повећавамо средства за ову намјену или да проширујемо број корисника стипендије, рекао је данас замјеник начелника општине Србац Драган Микић на потписивању уговора са стипендистима општине Србац у школској 2018/19. години.

Потписивању уговора које је организовано у сали Скупштине општине Србац присуствовали су студенти којима је одобрена стипендија у износу од 600 KМ након проведеног јавног конкурса, а очекује се да ће прва од укупно шест рата, у износу од 100 KМ, бити исплаћена у априлу.

Микић је рекао да је право задовољство видјети оволики број младих људи којима је циљ да се усавршавају и напредују, што је и опредјелило локалну управу да већ трећу годину у континуитету издваја средства за ову намјену.

„Млади су потребнији општини више него икад и надамо се да ћете се вратити у Србац по завршетку школовања како бисте наставили живјети, радити и развијати нашу локалну заједницу“, истакао је Микић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да су ове године одобрене стипендије за 83 студента који су испуњавали услове конкурса и додао да није било оних који су остали испод црте.

„Сваке године проширујемо права стипендиста, па смо тако прошле године повећали број рата са пет на шест а ове године смо омогућили и студентима вуковцима који су уписали прву годину факултета да такође добију стипендију. Надам се да ћемо сличан тренд наставити и наредних година“, рекао је Михољчић.

Он је нагласио да ће исплата стипендија почети тек онда када сви студенти потпишу уговоре, а они који то данас нису учинили, потребно је да то учине у што краћем року у згради Општинске управе на првом спрату у канцеларији бр. 10.

Студент треће године Економског факултета у Бањалуци, Никола Kомадина, рекао је да је свака врста помоћи битна за студенте којима су потребна значајна средства за школовање.

„Помоћ општине и државе у било ком погледу нам много значи. Још увијек не знам шта ћу након студија, али ако се укаже прилика вратићу се у Србац да наставим живјети и радити“, рекао је Никола.

Први пут стипендију ће добити Стефан Жујић, студент прве године Машинског факултета у Бањалуци, који је стекао право на стипендију као вуковац ЦСШ „Петар Kочић“ у претходној школској години.

„Добро ће ми доћи стипендија општине јер ми студенти немамо пуно извора финансирања, па ћу стипендију искористити како за трошкове становања, тако и за набавку радног материјала за студије у виду књига и свесака“, рекао је Стефан.

Стипендија је одобрена и за студента четврте године Правног факултета у Бањалуци, Мирјану Милашиновић, која је дијете погинулог борца. Она је члан Центра за реторику и бесједништво у Бањалуци испред кога је два пута учествовала на такмичењима у бесједништву, а највећи успјех остварила је прошле године освојивши три награде на такмичењу које је организовано на бањалучком Правном факултету.

„Kао и свим студентима и мени стипендија много значи како бих завршила школовање и по могућности запослила се одмах након студија. Ако буде прилике, посветићу се наставку студирања јер мислим да правници константно требају проширивати своје знање, како у подручју свог рада и дјеловања, тако и шире“, рекла је Мирјана.

Из општинског буџета за стипендирање студената у овој години издвојено је 60 хиљада KМ.

Стипендије ће добити пет студената из категорије социјалног статуса којима је одобрено шест мјесечних стипендија у износу од 100 KМ. У ову категорију спадају дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, студенти без родитељског старања, студенти чији су родитељи корисници сталне новчане помоћи и студенти са инвалидитетом који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица.

Одобрене су и стипендије за четири студента који се налазе на мастер студијама по Болоњском систему школовања и постдипломским студијама по досадашњем систему школовања. Њима ће једнократно бити исплаћено 600 KМ.

Стипендије ће бити исплаћене и за 49 студената високошколских установа које се финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије и 22 стипендије за остале студенте високошколских установа које се не финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије.

Одобрене су и стипендије за два студента вуковца и једног ученика генерације ЦСШ “Петар Kочић” у 2018. години. Њима ће такође бити исплаћене стипендије у шест рата по 100 KМ.

 

 

Comments are closed.