Црвени крст Србац од 1. марта отвара хуманитарни број 1432 за помоћ старачким домаћинствима
28. фебруара, 2020.
Србачки пчелари већ десет година остварују погодности кроз властито удружење
29. фебруара, 2020.

Потписани уговори о стипендирању са студентима општине Србац

Начелник општине Млађан Драгосављевић потписао је данас уговоре о стипендирању са студентима општине Србац у школској 2019/20. години.

Општинска управа Србац ће ове године стипендирати 86 студената државних и приватних факултета за шта ће из буџета бити издвојено нешто више од 60 хиљада KМ.

На првобитној ранг листи нису били обухваћени сви студенти који испуњавају услове стипендирања, због ограничених буџетских средстава, али је начелник општине успио обезбиједити додатна средства како би сви студенти добили стипендију, која је ове године повећана са 600 на 700 KМ.

“Жељели смо да вас на овај начин мотивишемо да се по завршетку факултета вратите и наставите живјети и радити на подручју наше општине. На нама је да подигнемо квалитет живота, донесемо мјере којима ћемо повећати наталитет и смањити одласке у иностранство због тражења посла. Имате за нас велики значај због чега смо се потрудили да повећамо стипендије и да их добију сви који на то имају право”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је у задње три године повећан број студената којима се исплаћује општинска стипендија.

“Прије двије године је стипендија износила 500 KМ а годину касније смо је повећали на 600 KМ и уврстили у програм стипендирања и ученика генерације Центра средњих школа “Петар Kочић”. Сада је стипендија подигнута на 700 KМ а проширили смо право стипендирања и на све вуковце средњих школа”, истакао је Михољчић.

Стипендије су одобрене за четворо студената из категорије социјалног статуса којима ће се исплатити седам мјесечних рата у износу од 100 KМ, колико је предвиђено и за троје вуковаца и ученика генерације ЦСШ “Петар Kочић” у школској 2018/19. години.

Седам мјесечних рата стипендија по 100 KМ добиће и 53 студента високошколских установа које се финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије и 22 студента високошколских установа које се не финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије.

За четворо студента који се налазе на мастер студијама по Болоњском систему школовања и постдипломским студијама по досадашњем систему школовања биће једнократно исплаћено 700 KМ.

Студенткиња четврте године Новинарства и комуникологије у Бањалуци, Соња Милинчић, рекла је да ће ово бити велики подстрек за све студенте да пруже још боље резултате.

“Изабрала сам овај факултет јер ме привлачи рад у медијима. Вољела бих радити на телевизији, али сигурно да ћу размислити и о запошљавању у Српцу уколико добијем прилику”, рекла је Соња.

Студент четврте године Саобраћајног факултета, Момир Адамовић, захвалио се начелнику што је обезбиједио средства у буџету за све студенте који су стекли право на стипендију.

“Ово је лијеп гест општине и мотивација за наш будући рад. Још увијек не знам чиме ћу се бавити након студија јер је широк спектар занимања које ћу моћи обављати, али волио бих да радим у својој струци”, рекао је Момир.

Студенти који из одређених разлога нису могли присуствовати данашњем потписивању уговора, могу то учинити у току сљедеће седмице у просторијама Општинске управе, на првом спрату у канцеларији бр. 10. Исплата стипендија неће почети док сви студенти не обаве процедуру потписивања уговора.

Више информација може се добити путем телефона: 051 740 001 локал 217.

 

Comments are closed.