Директор Републичке управе цивилне заштите обишао зграду захваћену пожаром
6. марта, 2020.
Начелник Млађан Драгосављевић и предсједник Мирко Стојић честитали Међународни дан жена
8. марта, 2020.

Потписани анекси уговора са 21 пољопривредником у склопу програма који финансира Европска унија

У згради Општинске управе у Српцу данас су потписани анекси уговора са 21 пољопривредним произвођачем са подручја србачке општине којима ће бити обезбијеђен репроматеријал за пластеничку и ратарску производњу у склопу Програма за опоравак од поплава – стамбено збрињавање, кога финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ).

Уговоре са пољопривредницима потписали су начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и стручни сарадник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Нинко Гужвић. Анексима је одобрен репроматеријал у виду садница и средстава за заштиту и прихрану у пластеничкој производњи за осам корисника, као и сјеме, ђубриво и заштитна средства за кукуруз за 13 корисника.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање представља наставак напора Европске уније на ублажавању посљедица катастрофалних поплава из 2014. године. Породице које су подржане, испуниле су све услове јавног позива који је расписао Програм, те им је, поред економске подршке, пружена и помоћ у стамбеном збрињавању кроз санацију оштећених кућа или изградњу нових.

„Прошле године је, уз подршку Европске уније, корисницима Програма одобрена помоћ у виду пластеника са свом пратећом опремом, репроматеријалом за ратарску производњу и пољопривредном механизацијом, а ове године је предвиђена нова донација како би се на тај начин додатно побољшала пластеничка производња и омогућио несметан почетак прољећне сјетве“, рекао је Нинко Гужвић.

Никола Сувајац из Лилића добио је прошле године пластеник површине 100 квадратних метара, саднице, пратећи материјал и опрему, а помоћ ће му стићи и ове године.

„Добићу расаду паприке и парадајза и све остало што ми је потребну за квалитетну производњу. Веома сам задовољан“, рекао је Никола.

Помоћ у виду репроматеријала за ратарску производњу добиће и Влајко Игњатић из Повелича који узгаја кукуруз.

„Прошле године сам добио сјеме, ђубриво и заштитна средства и све је било како треба. Вјерујем да ће тако бити и овај пут. Много нам ово значи јер су штете у поплавама 2014. године биле огромне. Вода ми је ушла у кућу а уништен ми је и комплетан род житарица“, рекао је Влајко.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, рекао је да је ово наставак добре сарадње са Европском унијом и УНДП БиХ уз чију помоћ је реализован низ значајних пројеката.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање је започет у септембру 2017. године и има за циљ да стамбено збрине и економски оснажи најугроженије породице чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима. Вриједност Програма је 15 милиона евра, а финансира га Европска унија у износу од 12.5 милиона евра, у сарадњи са ентитетским владама, УНДП у БиХ и локалним властима. Програм имплементира УНДП у БиХ заједно са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) и партнерским општинама и градовима. Програм се имплементира у 44 општине и града у оба ентитета БиХ.

 

Comments are closed.