Горан Плотан нови предсједник Борачке организације Србац
15. маја, 2019.
Студент генерације Александар Дебељак из Ножичког рукоположен у чин ђакона
17. маја, 2019.

Поплаве се повлаче из већине угрожених подручја, Сава и даље пријетња

Након вишедневних обилних киша дошло је до смиривања временских прилика а самим тим и до стабилизације стања на поплављеним подручјима широм србачке општине.

У селима која су данима била на удару Врбаса постепено се нормализује живот а ова ријека се све више повлачи у своје корито. Мјештани заплављених домаћинстава у небрањеном подручју Пријебљега, Старог Мартинца, Лилића, Kукуља и Разбоја након неколико дана стријепње и неизвјесности коначно имају прилаз својим кућама али вода се још увијек није повукла са већег дијела пољопривредних површина.

Од око 50 заплављених кућа током јучерашњег дана, тренутно је заплављено још око пет и то највећим дијелом у Бајинцима и Гају гдје се вода најспорије повлачи.

Након неколико дана коначно је значајније опао ниво Врбаса и на мјерном мјесту Делибашино село код Бањалуке, гдје ниво ове ријеке данас износи 299 центиметара што је за један центиметар мање од коте редовне одбране од поплава, тако да је то добар показатељ да неће доћи до погоршања ситуација на подручју србачке општине, осим у случају нових интензивнијих падавина.

Евидентно је да је велики број домаћинстава претрпио штете које се још сабирају, а након потпуног повлачења воде на терен ће изаћи и комисија за процјену штета коју ће у наредном периоду формирати начелник општине Млађан Драгосављевић.

Да пријетња од поплава и даље постоји, потврђује и константан раст Саве која још увијек није достигла коту редовне одбране од поплава, али се излила из свог корита и поплавила већи број ораница, највећим дијелом у Kаочком и Влакничком пољу као и неколико викенд кућа.

Водостај Саве код Српца данас у 12 часова износио је 843 центиметра и порастао је за свега пет центиметара у протеклих 12 часова. Недостаје још 17 центиметара до увођења мјера редовне одбране од поплава. Тренутно водостај Саве стагнира и уколико не дође до нових нестабилности временских прилика, не би требало доћи до озбиљнијих посљедица по локално становништво на потезу од Србац Села до Kорова.

Начелник општине Млађан Драгосављевић и припадници цивилне заштите Србац и даље су присутни свакодневно на терену и прате стање на ријечним токовима. Овом приликом упућује се апел мјештанима који живе уз обалу Саве да и даље буду на опрезу и предузму превентивне мјере на заштити своје имовине у случају да дође до повећања водостаја и нових поплава у наредним данима.

У случају опасности, и даље је током 24 часа доступан број телефона 051/740-001 путем којег мјештани могу поднијети пријаву дежурном службенику у згради општинске управе.

Comments are closed.