Удружење жена Србац отворило продајну изложбу и озваничило почетак рада
4. марта, 2020.
Упозорење – грађани дужни обавијестити ватрогасце прије паљења корова
5. марта, 2020.

Помоћ мјештанима чија зграда је страдала у пожару неће изостати

Општина Србац пружиће помоћ из буџетских резерви да се санира дио штете на стамбеној згради у улици Моме Видовића коју је синоћ око 18.25 часова захватио пожар који је букнуо на крову објекта.

Ово је договорено на састанку у згради Општинске управе гдје се окупила делегација станара како би затражили помоћ од начелника и његових сарадника, будући да су након ове несреће буквално остали без крова над главом.

У пожару су уништена четири стана на првом спрату зграде а причињене су велике штете и на преостала четири стана у приземљу.

“Саслушали смо их и договорили се да се приоритетно приступи уклањању рушевина и постављању привременог крова како бисмо га заштитили од најављених падавина и спријечили још већу штету. Позвали смо грађевинске стручњаке који ће пронаћи најбоље рјешење а затим ћемо финансијски помоћи да се изведу потребни радови уз помоћ извођача кога ће ангажовати станари”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Он је нагласио да је ово привремено рјешење а да ће се кад услови дозволе приступити адаптацији овог објекта и враћању у првобитно стање.

“У томе нам треба помоћ цијеле друштвене заједнице. Општина ће помоћи у складу са својим могућностима а то очекујем и од шире јавности. Такође ћемо за двије породице финансирати смјештај док се не стекну услови за усељење а преостале породице су се изјасниле да су пронашле алтернативни смјештај. Наши суграђани сигурно неће остати сами у овој муци”, додао је начелник.

У овој згради живи око двадесетак мјештана у осам станова који су синоћ великом брзином исељени након што је уочен пожар на кровној конструкцији. Пожар је у потпуности локализован након трочасовне борбе са ватреном стихијом коју су предводили србачки ватрогасци са четири возила, а у испомоћ је стигло и возило са три ватрогасца из Градишке, као и цистерна са водом дрвне индустрије „Зрнић“ из Разбоја.

Иако се незванично спомиње да је до пожара дошло због запушеног димњака, још увијек није окончан увиђај који ће дати коначан одговор о узроку несреће.

“Увиђај обављају припадници полицијских служби из Српца и Градишке и вјештак криминалистичко-техничког центра МУП-а РС”, рекао је замјеник командира Полицијске станице Србац Синиша Радојчић.

Мјештани зграде кажу да су у сриједу у јутарњим часовима уочили варнице и дим који је избијао у већим количинама са крова овог објекта због чега су позвали ватрогасце.

“Дошли су али у том тренутку нису примијетили ништа сумњиво. Рекли су да не ложим ватру најмање два сата што сам послушала. Kасније током поподнева, отишла сам у посјету кћерки а затим ме позвао син и рекао да се запалила зграда”, каже станарка Љубица Драгосављевић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Србац, Радован Латинчић, рекао је да су два ватрогасца по дојави изашла на терен и извршила преглед димњака.

“Нису се чула пуцкетања из димњака који је био хладан. Савјетовали смо станарима да не ложе ватру неколико часова и да очисте димњак. Након што нам је јављено да је избио пожар, прва екипа ватрогасаца стигла је у року од једног минута а након пет минута сва четири возила су била на лицу мјеста. Захваљујемо се на испомоћи колегама из Градишке, као и фирми Зрнић која је стигла са цистерном. Наша јединица је адекватно опремљена јер у сваком тренутку имамо око 20 хиљада литара воде у возилима а обезбиједили смо и доток воде из оближњег хидранта, будући да га ова зграда није имала”, рекао је Латинчић и одао признање за десетак својих радника који су великим пожртвовањем успјели ватру ставити под контролу.

Помоћ у евакуацији станара пружили су и припадници Полицијске станице Србац чија зграда се налази у непосредној близини овог стамбеног објекта а на терену су данас ангажоване биле и екипе србачке Електродистрибуције које су се потрудиле да омогуће редовно напајање електричном енергијом оближњих зграда које су остале без струје као и екипе Комуналног предузећа “Водовод” које су радиле санацију околних шахтова. У помоћ је синоћ прискочила и екипа хитне помоћи Дома здравља, али на сву срећу није било повријеђених а на лицу мјеста су били и припадници Општинског штаба цивилне заштите.

Ово је други пожар у истој згради у посљедњих осам година. Kрајем децембра 2011. године у стану породице Газић избио је пожар а станари зграде су привремено исељени. Узрок несреће је био запушен димњак а штета је процјењена на око седам хиљада марака. Тада је страдао и стан у приземљу јер се цијели под буквално сручио у дневни боравак код комшија.

Станар Горан Јазовић каже да су након тога сви у згради реновирали станове а сада се поново суочавају са истим проблемом.

“Опет смо остали на улици али уздам се у помоћ општине. Добили смо обећање да ће нам бити обезбијеђен смјештај а прошле ноћи смо се сналазили како знамо и умијемо”, рекао је Јазовић.

Ова стамбена зграда, која је изграђена 1949. године, већ дуже вријеме је у трошном стању јер није имала бетонску плочу него таваницу изграђену од трстике и даске.

“Сва срећа је што се то није десило током ноћи док људи спавају па су се сви безбједно иселили. Предстоји нам дугачак пут да све вратимо у нормалу. Надам се да ћемо уз помоћ стручних људи успјети привремено а затим и трајно ријешити овај проблем и ускоро се поново уселити у наше домове”, рекао је Богољуб Вранић, који је испред станара одређен за контакте са Општинском управом.

 

 

Comments are closed.