Почело уређење порте храма Васкрсења Господњег у Српцу
13. септембра, 2019.
У Српцу обиљежен Дан несталих и погинулих
16. септембра, 2019.

Пољско гробље у Новом Мартинцу уређено уз помоћ Владе Републике Пољске

Влада Републике Пољске помогла је уређење пољског гробља у Новом Мартинцу чиме је показала своју опредјељеност да сачува од заборава некадашњи живот у овом насељу, које је са четири хиљаде Пољака било највеће у БиХ у првој половини прошлог вијека.

Уз помоћ пољске Владе ових дана извршено је ограђивање и постављање табле са историјатом гробља и насеља а радове је извршило удружење потомака Пољака из Новог Мартинца са сједиштем у Болеславецу.

Претходно су уз помоћ мјештана Миликова и Гошчишова из Пољске постављени путокази ради лакшег сналажења више стотина пољских туриста који сваке године посјете овај меморијални комплекс који је 2015. године проглашен за национални споменик БиХ и у којем је сахрањено 1500 Пољака.

Завршетак радова су озваничили амбасадор Пољске у БиХ Јарослав Линденберг и конзул Моника Кризманић који су обишли гробље заједно са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и представницима општине Прњавор у којој је такође живио велики број пољских држављана у прошлом вијеку.

Након обиласка гробља уприличено је заједничко дружење на којем су евоциране успомене на заједнички живот са Пољацима у прошлом вијеку.

Око три хиљаде Пољака стигло је у вријеме аустроугарске власти и владавине Бењамина Калаја на ове просторе а вратили су се колективно 1946. године у покрајину Нова Шлезија. Велики број њих живи у општини Новогрођец у којој највећи број мјештана води поријекло из Новог Мартинца.

Прије осам година потписан је партнерски споразум о сарадњи општина Србац и Новогрођец и од тада се представници ове двије општине редовно обилазе како би очували од заборава успомене из протеклог периода.

Нови Мартинац је 1935. године бројио 3.365 жупљана од чега је било 1.674 католика а међу њима су највећим дијелом преовладавали Пољаци, док данас у селу има свега пар кућа са мјештанима српске националности.

 

Comments are closed.