Бесплатна бањска рехабилитација за петоро чланова породица погинулих бораца и ратних војних инвалида
13. августа, 2019.
Одржана обука за добитнике пластеника из србачке општине
15. августа, 2019.

Пољски батаљон ЕУФОР-а у посјети Српцу поводом Дана војске Републике Пољске

Поводом Дана оружаних снага Републике Пољске који се обиљежава 15. августа, представници пољске јединице из састава ЕУФОР-а у БиХ, коју је предводио мајор Дамјан Остапијак, посјетили су данас Партизанско гробље у Српцу и положили цвијеће на спомен обиљежје на заједничком гробљу Југословена и Пољака страдалих у Другом свјетском рату.

У овој гробници су сахрањена 22 Пољака који су погинули у ратним дејствима у околини Српца.

Ради се о борцима Пољског батаљона који је формиран 1944. године са сједиштем у Мартинцу, а који је исте године учествовао у ослобађању Дервенте.

На заједничко спомен обиљежје цвијеће су положиле и делегације Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и ОО СУБНОР Србац коју је предводио Богдан Давидовић.

Поздрављајући присутне начелник Млађан Драгосављевић је изразио задовољство што и ове године заједнички обиљежавамо сутрашњи велики пољски празник и додао да наша локална заједница цијени све жртве протеклих ратова и настоји да им се на адекватан начин одужи.

“Из године у годину настављамо лијепу традицију како бисмо обиљежили овај датум и уједно одали захвалност свима онима који су дали своје животе у борби против највећег зла које се догодило човјечанству а то је фашизам”, рекао је начелник Драгосављевић.

Дан оружаних снага Републике Пољске се слави 15. августа у знак сјећања на одлучујући напад у току Варшавске битке 1920. године у оквиру Пољско-бољшевичког рата. Ова битка је била пресудна за очување независности Пољске и пресјекла је правац ширења бољшевичке револуције на Западну Европу.

Одајући почаст пољским борцима погинулим у току НОР-а, мајор Дамјан Остапијак је изразио захвалност начелнику Млађану Драгосављевићу што су заједно положили цвијеће поводом 99. годишњице Варшавске битке. Он је поздравио успостављену сарадњу Општине Србац са потомцима Пољака који су некада живјели на подручју наше општине.

“Захваљујем Општини Србац која је омогућила да данас заједнички положимо цвијеће у знак сјећања на Варшавску битку, а посебно смо радосни што смо могли одати почаст Пољацима који су стали раме уз раме са овдашњим становништвом у борби против фашизма. Моје срце је радосно када видим да се локална заједница брине о овом спомен обиљежју”, рекао је мајор Дамјан Остапијак.

 

Comments are closed.