“Хуманитарни тикет у подне” – погодак за помоћ удружењу “Извор”
23. јуна, 2021.
Браћа Шарић из Ножичког освајају титуле у дресу градишке Kозаре
24. јуна, 2021.

Пољопривредни кластер ГЛС покренуо кампању “Бирај боровницу – домаћу и свјежу”

Пољопривредни кластер ГЛС (Градишка – Лакташи – Србац) покренуо је локалну промотивну кампању под називом “БИРАЈ БОРОВНИЦУ – ДОМАЋУ И СВЈЕЖУ” чији је циљ упознати потрошаче са једном од најљековитих воћних врста, које су изузетно важне за здравље човјека, и на тај начин поспјешити здраве навике кроз конзумацију овог бобичастог воћа.

Менаџер кластера ГЛС, Бојан Ћикић, рекао је да је имплементацији кампање претходило истраживање на основу кога су дошли до сазнања да потрошачи нису упознати с домаћим произвођачима боровнице, али и да би радо куповали домаће производе уколико би се адекватно информисали о произвођачима и начинима куповине овог производа.

Резултати су их додатно мотивисали и тако је настала ова кампања. Поред промоције самих произвођача, крајњи циљ кампање је да омогући директно повезивање произвођача путем друштвених мрежа и платформе Плодови села са потрошачима.

“У плану нам је организација неколико мањих догађаја у Бањалуци, Градишци и Прњавору, као и завршне манифестације “Дани боровнице”. Један догађај је већ иза нас; одржан је у Лакташима претходни викенд. Заиста смо задовољни како је све протекло и упркос великим врућинама имали смо велики број посјета на штандовима боровнице”, истакао је Ћикић.

На овај начин желе да допринесу промоцији домаће потрошње и да помогну локалним произвођачима да лакше пласирају своје плодове.

Сам назив кампање каже “БИРАЈ” (здраве навике и купуј) “БОРОВНИЦУ” (као једну од најљековитих воћних врста). и то не било какву боровницу, већ “СВЈЕЖУ”, како је и најслађа, и “ДОМАЋУ”, сигурну, са грмова наших произвођача.

У овој години, Пољопривредни кластер „ГЛС“ започео је развојем плантажне боровнице кроз Пројекат развоја руралне конкурентости (РЦДП), који се финансира из ИФАД фонда, а којег проводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У циљу повећања приноса и квалитета боровнице, у сарадњи са својом чланицом, предузећем „Наша боровница“ из Српца, Пољопривредни кластер ГЛС ради на уједначавању и подизању нивоа технолошког узгоја боровнице. Па тако, произвођачи, осим што користе исту прихрану и заштиту, по први пут имају и савјетодавне услуге од стране стручног тима, који редовно обилази и надзире производњу боровнице код удружених произвођача.

Тренутно, групу чине 10 произвођача из Српца, Градишке, Челинца, Новог Града и Петрова, а с обзиром на интересовање за узгој ове културе, треба очекивати много већи број и ширење на читаву Републику Српску.

 

Comments are closed.