Делегација Борачке организације и Општине Србац у посјети Стогу
29. јула, 2021.
Почиње лов на препелицу, голуба, грлицу и шумску шљуку
30. јула, 2021.

Полицијска станица Србац обиљежила Свјетски дан борбе против трговине људима

Поводом 30. јула, Свјетског дана борбе против трговине људима, припадници Полицијске станицe Србац данас су у центру града дијелили промотивне летке у којима су објашњени најчешћи облици трговине људима и начини њихове пријаве надлежним органима.

Kада је ријеч о оваквим случајевима на подручју србачке општине, командир Синиша Шњегота каже да су интензивирали рад на терену, посебно у појасу ријеке Саве.

„Тако смо 7. децембра прошле године поднијели извјештај Тужилаштву БиХ против четири лица са подручја Сарајева због постојања основа сумње да су тог дана починили кривично дјело кријумчарења људима. Тужилаштво је обуставило истрагу јер је било ријеч о лицима која су регистрована као таксисти који су вршили њихов превоз, те се није могао доказати умишљај за извршење наведеног дјела“, рекао је Шњегота.

Жртва трговине људима може да буде свако, жене, дјеца, мушкарци преварени или наведени на неки облик искориштавања, независно од свог поријекла, година, образовања или социјалног статуса.

Трговац људима може такође да буде свако, мушкарци и жене који имају своју улогу у ланцу трговања, а често су то партнери, чланови породице, посредници у налажењу посла, власници предузеће или криминалне групе.

„Најчешћи облици трговине људима су сексуално искориштавање, принудни рад или експлоатација, присиљавање на просјачење, принуда на вршење кривичних дјела, принудни малољетнички бракови и трговина органима“, каже Шњегота.

На подручју Полицијске управе Градишка током ове године евидентирано је једно кривично дјело кријумчарење људи и 21 прекршај просјачења.

Полицијска станица Србац апелује на све грађане да, уколико имају сазнања о активностима која упућују на трговину људима или су сами жртве злоупотребе, изврше пријаву најближој полицијској станици или позивом на бесплатни сервисни број 122.

 

Comments are closed.