Забрана кретања за Васкрс, пензионерима сутра омогућено кретање
15. априла, 2020.
Нови случај корона вируса у србачкој општини, заражена жена из Малог Разбоја
16. априла, 2020.

Подијељено 365 бесплатних сјеменских пакета за прољећну сјетву

У Српцу је данас подијељено 365 бесплатних сјеменских пакета за прољећну сјетву, као помоћ социјалним категоријама, вишечланим породицама и домаћинствима која су без примања, борачким категоријама и лицима која су тренутно остала без посла

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило 300 пакета са садним материјалом за површину од 500 метара квадратних, а Општина Србац је уплатила средства за 65 пакета. Укупна вриједност пакета за општину Србац је 90 хиљада KМ.

„Вриједност пакета је око 250 KМ, а садржи 25 килограма кромпира, црвени лук и сјемена за различите повртарске културе, ђубриво НПK И KАН по 25 килограма и водотопиво ђубриво 3 килограма”, рекао је Михољчић.

Он је додао да ће расад парадајза, паприка и купуса, те леђне прскалице од 5 литара стићи за петнаестак дана када буде вријеме садње и накнадно ће бити достављене пољопривредницима.

Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката – канцеларија Градишка, каже да је циљ ове мјере да се током пандемије вируса корона, подстакне омасовљење сјетве у Републици Српској и производња домаће хране.

“Ресорно министарство у сарадњи са ИФАД пројектом је обезбиједило девет хиљада сјетвених пакета чија је вриједност преко два милиона марака. Носилац активности за Градишку, Лакташе и Србац је пољопривредни кластер “ГЛС“. Уз сјетвене пакете иде 10 основних врста поврћа, минерално ђубриво и прскалице за сјетву површине око 500 квадрата”, рекао је Балабан.

 

Comments are closed.