Забрана кретања за Васкрс, пензионерима сутра омогућено кретање
15. априла, 2020.
Србац се опростио од доктора Миодрага Лазића, чувеног српског хирурга
15. априла, 2020.

Подијељено 365 бесплатних сјеменских пакета за прољећну сјетву

У Српцу је данас подијељено 365 бесплатних сјеменских пакета за прољећну сјетву, као помоћ социјалним категоријама, вишечланим породицама и домаћинствима која су без примања, борачким категоријама и лицима која су тренутно остала без посла

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило 300 пакета са садним материјалом за површину од 500 метара квадратних, а Општина Србац је уплатила средства за 65 пакета. Укупна вриједност пакета за општину Србац је 90 хиљада KМ.

“Вриједност пакета је око 250 KМ, а садржи 25 килограма кромпира, црвени лук и сјемена за различите повртарске културе, ђубриво НПK И KАН по 25 килограма и водотопиво ђубриво 3 килограма”, рекао је Михољчић.

Он је додао да ће расад парадајза, паприка и купуса, те леђне прскалице од 5 литара стићи за петнаестак дана када буде вријеме садње и накнадно ће бити достављене пољопривредницима.

Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката – канцеларија Градишка, каже да је циљ ове мјере да се током пандемије вируса корона, подстакне омасовљење сјетве у Републици Српској и производња домаће хране.

“Ресорно министарство у сарадњи са ИФАД пројектом је обезбиједило девет хиљада сјетвених пакета чија је вриједност преко два милиона марака. Носилац активности за Градишку, Лакташе и Србац је пољопривредни кластер “ГЛС”. Уз сјетвене пакете иде 10 основних врста поврћа, минерално ђубриво и прскалице за сјетву површине око 500 квадрата”, рекао је Балабан.

 

Comments are closed.