Цезар уручио поклоне штићеницима старачких домова у Повеличу и Бардачи
3. октобра, 2020.
„Ц.Е.З.А.Р.“ уредио зелену површину у центру Српца за дружење младих
4. октобра, 2020.

Почиње обиљежавање Дјечије недјеље у Српцу

Од 5. до 9. октобра у Српцу ће традиционално бити обиљежена Дјечија недјеља која ће се организовати нешто другачије у односу на раније године због епидемиолошке ситуације узроковане пандемијом вируса корона.

Полазници Дјечијег вртића “Наша радост“ обиљежиће Дјечију недјељу, уз поштовање свих превентивних мјера, а планиране актвности ће бити одржане у дворишту вртића.

Директорица вртића Дијана Миланковић каже да ће слоган бити “Здраво тијело, ведар дух“, а сви садржаји треба буду усмјерени на промоцију дјечијих права, очување и унапређење здравља и спречавање ширења вируса корона.

Отварање Дјечије недјеље биће озваничено у понедјељак, 5.октобра, у 9.30 часова када ће полазници вртића извести представу на тему вируса корона и послати поруку о значају одржавања личне хигијене у очувања здравља.

У уторак, 6.октобра, вртић ће угостити докторицу Тамару Никичевић, епидемиолога у Дому здравља Србац, која ће са дјецом разговарати о вирусу корона, упутити им савјете и чути њихова мишљења, искуства и научене детаље о овој болести.

Након посјете љекара, у сриједу, 7.октобра, малишане ће посјетити воћар Столе Kасагић, који ће са дјецом разговарати о важности конзумирања воћа за очување здравље и имунитета и на поклон ће им донијети јабуке, а дјеца ће поставити своје штандове са воћем.

О значају очувања животне средине и утицају околине на здравље човјека, биће ријечи у четвртак, 8.октобра, када ће у госте у вртић доћи представници KП “Kомуналац“ Србац који ће са дјецом уређивати и чистити двориште вртића.

Завршна активност планирана је у петак, 9.октобра, а тај дан ће бити посвећен спорту. Малишани ће уз спортског аниматора сазнати више о томе колико су спорт и физичка активност значајни за здравље, те ће сви проћи полигон који ће бити постављен у дворишту вртића.

Вртић “Наша радост“ тренутно похађа 70 дјеце распоређене у седам група, а ове године, због пандемије вируса корона, малишани неће реализовати ништа од активности изван дворишта вртића.

Претходних година, у оквиру Дјечије недјеље посјећивали су разне установе на подручју наше општине, цртали ликовне радове и писали паное са правима дјетета које су излагали на градском тргу, правили изложбе својих радова и слично.

На сличан начин Дјечију недјељу обиљежиће и Центар за социјални рад Србац а акценат ће бити на дјецу са сметњама у развоју.

Уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мјера у плану је да Центар упозна савјете ученика средње и основних школа општине Србац са њиховом улогом у провођењу Породичног закона, Закона о социјалној и Закона о дјечијој заштити који се односе на остваривање и заштиту права дјеце.

„Урадићемо и пано посвећен дјечијим правима на тему “Здраво тијело, ведар дух“ који ћемо изложити у просторијама Центра. Посјетићемо удружења грађана која окупљају дјецу и њихове родитеље, “Цезар“ и “Извор“, а један дан ћемо одвојити за дјецу са подручја србачке општине која су смјештена у установе и хранитељске породице као што је СОС Дјечије село Грачаница, гдје је смјештено осморо дјеце“ изјавила је педагог у Центру, Сузана Kовачевић.

Дјечија недјеља ће пригодним активностима бити обиљежена и у другим организацијама, удружењима и установама, попут школа, Црвеног крста, удружења “Извор” и “Цезар” и других.

Comments are closed.