Расписан јавни позив за додјелу признања општине Србац
7. августа, 2020.
Чувају сјећање на погинуле борце из Повелича
10. августа, 2020.

Почело постављање 92 пластеника на подручју србачке општине

У оквиру ИФАД пројекта “Развој конкурентности у руралном подручју – РЦДП” у петак је почело постављање 92 пластеника на подручју општине Србац, површине 100 квадратних метара, а извођач радова је фирма Нермарис д.о.о. из Грачанице. Пројекат реализује Општина Србац у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Укупна вриједност пројекта је око 250.000 KМ, од чега је преко ИФАД-а суфинансирана набавка пластеника у износу од 50%, док су корисници и Општина Србац такође издвојили 50% средстава.

Право учешћа имале су социјално и материјално угрожене особе, млади до 35 година старости и жене свих старосних доби који посједују пољопривредно земљиште погодно за постављање пластеника и намјеравају се бавити пластеничком производњом, без обзира да ли имају регистровано пољопривредно газдинство.

Јавни позив је био расписан 22. априла и првобитно је било планирано да се обезбиједи 25 пластеника са системом за наводњавање. Због великог интересовања грађана, начелник општине Млађан Драгосављевић у сарадњи са ресорним министарством омогућио је да право на додјелу пластеника остваре све особе које су аплицирале на јавни позив.

Ово је само један у низу пројеката који се реализује преко ИФАД-а на подручју општине Србац, а прошле године је извршена набавка механизације за Удружење пчелара, малинара и боровница, суфинансирање набавке репроматеријала за произвођаче корнишона и соје, те читав низ инфраструктурних пројеката.

Очекује се да ће и у наредном периоду бити стимулисана пластеничка производња у Српцу јер је прије неколико дана начелник општине Млађан Драгосављевић потписао уговор са уговор са представницима Инвестиционо-развојне банке Републике Српске о додјели бесповратних средстава из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2019/2020. години.

Општини Србац је на овај начин одобрен пројекат развоја пластеничке производње у вриједности од око 76 хиљада KМ од чега ће бесповратна средства износити 53.196 KМ а остатак ће обезбиједити корисници пројекта.

 

Comments are closed.