Дуал радар на србачким путевима од 13. до 28. априла
12. априла, 2019.
Управа школе честитала Ани Будимчић успјех на регионалном такмичењу из хемије
12. априла, 2019.

Почела реализација пројекта неформалне едукације средњошколаца у Српцу

У Центру средњих школа “Петар Kочић” у Српцу почела је реализација пилот пројекта неформалне едукације ученика у средњим школама који је најављен приликом недавне посјете министра Соње Давидовић општини Србац.

Ради се о пројекту под називом ,,Едукативне радионице у средњим школама Републике Српске” кога министарство проводи са вршњачким едукаторима, оспособљеним од стране Волонтерског сервиса Републике Српске.

Ова едукација ће упознати представнике савјета ученика са могућностима да се активно укључе у друштво, те их информисaти да путем волонтирања имају прилику да стекну нова знања и вјештине и квалитетно проведу слободно вријеме, доприносећи истовремено развоју својих локалних заједница.

Циљ је да се што већи број ученика информише о могућностима и користима које могу имати од волонтерских активности и активног учешћа у друштву.

Првој радионици је присуствовало 30 ученика, представника савјета ученика, а едукацију су одржали представник министарства и виши стручни сарадник за сарадњу са омладинским организацијама и координацију рада Тренинг центра РС Саша Угрен, извршна директорица Волонтерског сервиса Републике Српске Свјетлана Поповић и обучени вршњачки едукатори за радионице и представници удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца, Тања Шњегота и Сузана Шарић.

У уводном обраћању представник министарства Саша Угрен је упознао ученике о законским и подзаконским актима из домена рада министарства, а који се односе на њих: Закон о омладинском организовању, Закон о волонтирању, Омладинска политика Републике Српске од 2016. до 2020. године, те Стратегија за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској. Ученици су такође упознати гдје могу добити све потребне информације које их интересују из наведених области.

Прва радионица за циљ је имала упознавање ученика са основним појмом и значајем волонтирања, те са врстама и бенефитима волонтирања. Након што су се упознали са основама волонтеризма, фокус је био на мотивацији као кључном разлогу за волонтирање. Ученици су били веома заинтересовани и у плану је да се наредна радионица одржи почетком маја, а на њој би ученици требало да науче како да креирају и реализују волонтерску акцију.

План је да се ова обука одржи и у осталим средњим школама у Републици Српској. Тренери који ће радити са ученицима претходно су похађали тренинг посебно прилагођен и припремљен на основу израђеног Приручника. Осмишљено је да и ученици других средњих школа које буду укључене у пројекат такође учествују у серији од двије двочасовне радионице.

 

 

Comments are closed.