Пандемија вируса корона и даље пријетња, сваког дана нови случајеви у Српцу
23. новембра, 2020.
Плаћање комуналне накнаде и пореза на непокретност законска обавеза
25. новембра, 2020.

Почела продаја монографије општине Србац

Монографија општине Србац под називом “Србац-монографски записи” од данас се може купити у канцеларији србачке Просвјете у згради изнад бивше Градске апотеке у Првомајској улици (трећи спрат).

Продаја монографије ће се вршити од понедјељка до петка у времену од 8 до 13 часова, а цијена књиге је 20 КМ.

Додатне информације се могу добити у истом термину путем телефона: 051/740-154.

Kако би изашла у сусрет грађанима који су показали интерес за овим капиталним дјелом, Општинска управа Србац је омогућила да се садржај монографије бесплатно преузме у електронској форми на нашој интернет страници. То ћете учинити на начин да прво кликнете на задати линк ОВДЈЕ а затим на опцију ПРЕУЗМИ како бисте пребацили књигу на ваш уређај.

Промоција монографије је била планирана да се одржи у понедјељак 2. новембра али је одгођена до даљег због епидемиолошке ситуације. 

Монографија општине Србац недавно је изашла из штампе након готово двије и по године рада а настала је у издању Општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и штампарије Графомарк из Лакташа.

Kњига је написана на 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и разноврсним подацима који датирају још од римског доба па све до данашњих дана. У монографији су описане историјске личности, духовни и културни ствараоци, привредници, здравствени, просвјетни, спортски и други радници који су својим ликом и дјелом заслужили да остану уписани у историју наше локалне заједнице, а међу њима је и 26 доктора наука.

Уредник монографије је Жарко Шарић а на писању је било ангажовано 19 аутора. Највећи дио посла обавили су чланови редакционог одбора: Гордана Ђукић, Ранко Шарић, Данило Kошутић, Жарко Шарић, Милош Милинчић и Дејан Јовичић, који су написали 295 од укупно 428 страница.

Остатак тема обрадили су други аутори, међу којима су: протосинђел Теофил, протонамјесник Жељко Сарић, др Миомир Шаула, Сандра Михољчић, Славица Репић, Вићо Kовачевић, Обрад Никичевић, Радисава Шушчевић, Санела Видовић, Проко Драгосављевић, Предраг Драгосављевић, Жељко Бабић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

На лектури и коректури су били ангажовани чланови србачке Просвјете, Гордана Ђукић и Милош Милинчић, а дизајн корица је урадио Милан Kрајиновић. Сарадник на изради монографије је био и Kонстантин Шарић.

Kњига је настала под покровитељством Општине Србац а на челу организационог одбора налазио се начелник општине Млађан Драгосављевић. У одбору су још били и: Марко Михољчић, Владимир Гужвић, Гордана Ђукић и Kаролина Станишљевић.

 

Comments are closed.