Србачким фирмама омогућен пробој на аустријско тржиште
5. маја, 2021.
Фудбалски клуб Слога у Лиги за опстанак
6. маја, 2021.

Почела подјела садног материјала и монтажа пластеника за србачке пољопривреднике

За 25 србачких пољопривредника којима су прошле године додијељени пластеници, у склопу пројекта „Развој пластеничке производње на подручју општине Србац – 1. фаза“, данас је почела подјела садног материјала.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће сваки од корисника добити 360 садница, од чега 180 садница паприке сорте Бибиц и по 60 садница паприке Kаптур, парадајза Оптима и краставца Дарина.

„Овим корисницима прошле године додијељени су пластеници површине 100 квадратних метара са системом за наводњавање, а пакетом је предвиђена и расада, као и обуке о пластеничкој производњи које су прошли са стручним лицима“, рекао је Михољчић.

Укупна вриједност пројекта у првој фази, кога реализују Фонд за развој и запошљавање Републике Српске и Општина Србац, износи око 76 хиљада KМ од чега су бесповратна средства износила 53.196 KМ а остатак су обезбиједили корисници пројекта.

Данас је кренуло и монтирање пластеника за 30 корисника којима су одобрени пакети у другој фази овог пројекта.

„Очекује се да ће пластеници, површине 100 квадратних метара, са системом за наводњавање, бити постављени до краја маја, након чега ће и овим корисницима бити подијељен садни материјал“, истакао је Михољчић.

За кориснике ће, поред обуке, бити организован и обилазак пластеника од стране стручног предавача Драшка Башића од којег ће добити додатне сугестије које ће им бити од користи у пластеничкој производњи.

Вриједност друге фазе пројекта износи 90.745 KМ од чега бесповратна средства износе 68.058 KМ а остатак у износу од 22.686 KМ су обезбиједили Општина Србац и корисници пројекта.

 

Comments are closed.