Обиљежен Дан Војске Републике Српске у Српцу
12. маја, 2020.
Дванаести случај корона вируса у Српцу, заражена млађа женска особа
13. маја, 2020.

Почела подјела 365 пакета расада и прскалица за србачке породице

У организацији Општине Србац и пољопривредног кластера “ГЛС” данас је почела подјела 365 пакета расадног материјала и леђних прскалица запремине пет литара за социјалне категорије, вишечлане породице и домаћинства која су без примања, борачке категорије и лица која су тренутно без посла.

Ради се о пројекту који се организује у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС које је обезбиједило 300 пакета, а Општина Србац је уплатила средства за 65 пакета.

Ово је други дио помоћи који је стигао за србачке породице, јер им је претходно половином априла обезбијеђено 365 пакета сјеменског материјала за површину од 500 квадратних метара.

Укупна вриједност пакета за општину Србац је 90 хиљада KМ.

“Данас су стигле саднице парадајза и паприка, као и прскалице које ће бити достављене пољопривредницима. Сваки од корисника добиће по 30 садница парадајза и 70 садница паприке. У сјеменском пакету који је уручен у априлу налазило се 25 килограма кромпира, црвени лук и сјемена за различите повртарске културе, ђубриво НПK И KАН по 25 килограма и водотопиво ђубриво 3 килограма”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката – канцеларија Градишка, рекао је да је циљ ове мјере да се током пандемије вируса корона, подстакне омасовљење сјетве у Републици Српској и производња домаће хране.

“Носилац активности за Градишку, Лакташе и Србац је пољопривредни кластер “ГЛС” преко кога ће бити подијељено око хиљаду пакета. Ресорно министарство је у сарадњи са ИФАД пројектом на нивоу цијеле Републике Српске обезбиједило девет хиљада сјетвених пакета чија је вриједност преко два милиона марака”, рекао је Балабан.

 

Comments are closed.