Преко 200 ловаца на традиционалном зборовању у Српцу
16. септембра, 2019.
Предсједништво Борачке организације Србац усвојило значајне одлуке
17. септембра, 2019.

Почела изградња куће за Милоша Ожега, пјесника слабијег имовног стања из Kукуља

Савјет мјесне заједнице Kукуље, на челу са предсједником Радојицом Видовићем, покренуо је хуманитарну акцију за изградњу куће Милошу Ожегу из Kукуља који живи сам у трошном домаћинству старом више од једног вијека. Ради се о незапосленом лицу слабијег имовног стања које преживљава од социјалне помоћи.

Акција је наишла на добар одјек тако да је прошле седмице изграђен темељ а ове седмице почиње зидање како би Милош до краја године уселио у нови дом и тако добио најљепши поклон за свој 44. рођендан кога прославља у новембру.

Овај доброћудни човјек кога недаће прате од рођења тренутно живи у кући у којој нема чак ни купатила а кров који прокишњава озбиљно му је нарушио здравље.

“Kада смо покренули акцију, нема мајстора из села који се није јавио да учествује у изградњи. Са зидањем крећемо ових дана а кућа би требала бити покривена у року од мјесец-два. Већ нам се јавио и донатор Весо Стојковић из Њемачке, који води поријекло из Српца и који је спреман да учествује у опремању куће”, рекао је Видовић.

Он посебно истиче ангажман грађевинског предузећа „Хидрокоп“ из Бањалуке, чији је власник Радослав Бабић поријеклом из Разбоја и који је бесплатно обезбиједио грађевински материјал за Милошев нови дом, а подршку овој акцији најавила је и Општина Србац.

“Kућа ће имати све што треба за нормалан живот, дневни боравак, собу и купатило а површина ће износити близу 40 квадратних метара. Милош је то по свему заслужио, јер иза себе има тежак живот. Он није крив због тога већ му је то једноставно судбина тако наметнула”, каже Видовић.

Милошеви родитељи су умрли а у селу нема најближих сродника. Нема ни посао, због чега крпи крај с крајем а здравствени проблеми га прате цијели живот, због чега је до сада имао три операције. Завршио је Пољопривредну школу у Бањалуци и уписао Пољопривредни факултет, али је одустао након неколико положених испита.

“Није имао ко да ме школује а искрено, нисам имао ни довољно концентрације за учење након смрти родитеља. Преживљавам од социјалних примања у износу од 120 KМ а узгајам пилиће и производим пилећа јаја и месо и садим башту иза куће, па од тога преживљавам”, каже Милош.

Утјеху у невољама пронашао је у поезији коју пише још од малих ногу. Kада му је најтеже, узме папир и оловку и своју тугу и бол преточи у стихове који и најтврђима понекад сломе срце. Писао је о свом Лијевчу, људима и обичајима, неузвраћеним љубавима и срећнијем животу кога још није досањао. До сада је написао око 200 пјесама али још увијек није издао своју прву поетску збирку јер ни за то нема довољно средстава. 

“Риме ми дају снагу да преживим ову несрећу и то је за мене највећи лијек. Некада склапам стихове до дубоко у ноћ јер не могу да заспим. Волио бих да добијем посао у којем ћу искористити своје образовање, али док се то не деси, увијек имам своју поезију, али и вјеру која ме ја такође одржала”, истиче Милош.

Захвалан је добрим људима који му омогућавају да коначно добије достојне услове за живот и тако усели у нови дом прије надолазеће зиме.

Акција прикупљања средстава за завршетак изградње куће Милошу Ожегу и даље траје а сви заинтересовани који желе да помогну могу се јавити предсједнику Савјета мјесне заједнице Kукуље Радојици Видовићу на број телефона 065 518 071.

 

Comments are closed.