Расписан јавни позив за новчане подстицаје за запошљавање за 2021. годину
1. новембра, 2021.
Стигле нове количине вакцине Фајзер, у четвртак могуће примити прву дозу
2. новембра, 2021.

Почела бесплатна школа руског језика у Српцу

У организацији Центра за изучавање руског језика, који дјелује у Народној библиотеци у Српцу, синоћ је почела бесплатна школа за полазнике свих узраста који желе научити или усавршити знање руског језика, као једног од најпопуларнијих у свијету.

Часови се организују по плану и програму Тамбовског техничког универзитета из Тамбова са којим је Народна библиотека крајем 2019. године потписала споразум о сарадњи и отварању Центра у Српцу, уз подршку Општине Србац, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Руске хуманитарне мисије за Балкан, Министарства образовања Руске Федерације и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Грађани свих узраста синоћ су присуствовали првом часу кога је одржала Викторија Савановић, овлаштени предавач Центра, са којом ће се одвијати едукација у првој фази, а након што стекну одређена знања, са полазницима ће путем интернета радити и предавачи са Универзитета у Тамбову.

“Школа ће трајати шест мјесеци а часови ће се одржавати једном седмично. Учићемо примати руску ријеч, причати и писати. Разумјети руски и говорити овај језик није тешко али је граматика мало компликованија. Вјерујем да ће стечено знање полазницима бити од користи јер је руски језик врло популаран у свијету, говори га око 260 милиона људи а на интернету је други по заступљености након енглеског језика”, рекла је Викторија Савановић.

Бранко Савановић, директор библиотеке и Центра, рекао је да ће бити формиране још двије групе полазника коју ће чинити малишани вртића и основци, за које ће школа такође бити бесплатна.

“Једини трошкови за вријеме трајања наставе биће плаћање сертификата у износу од 10 евра, будући да ће се спискови полазника морати слати у Русију гдје ће сертификати бити израђивани. Трудили смо се да школа буде бесплатна и у томе смо успјели, иако у том погледу нисмо добили финансијску подршку”, рекао је Савановић.

Додаје да је Тамбовски технички универзитет отворио сличне Центре у још око 17 земаља, гдје је потписао сарадњу са разним Универзитетима, међу којима је и Универзитет у Источном Сарајеву. Првобитно је Центар требао тамо бити отворен, али уз бројне напоре и ангажман руководства србачке библиотеке одлучено је да ипак буде покренут у нашој локалној заједници.

“Програм је одобрен још прошле године од стране ресорних министарства из Руске Федерације и Републике Српске али је пандемија вируса корона спријечила да раније кренемо са едукацијом. Kада полазници стекну мало више знања укључиће се и руски предавачи који су већ спремни и који активно дјелују на сличан начин у Центрима широм Европе и Азије”, истакао је Савановић.

Он истиче да је од свих Центара за изучавање руског језика који дјелују на Балкану, а има их око 13, србачки Центар најбоље опремљен са руском литературом.

“Највећу захвалност дугујемо Руској хуманитарној мисији за Балкан која нам је донирала око 900 књига изузетног квалитета, а преко пријатеља из Привредне коморе московске области Домодедово добили смо око 500 књига и још 200 за манастир Осовица. На чекању је још пар стотина књига које се налазе у Москви и због застоја узрокованог пандемијом нису још увијек у могућности да буду допремљене у Србац. Ми имамо додатни проблем, а то је да су наше полице препуне и да више немамо гдје слагати књиге што ћемо морати рјешавати у наредном периоду”, рекао је Савановић.

У почетној фази овог пројекта било је у плану да се школа прошири и на друге локалне заједнице у Републици Српској, а од ове идеје се још увијек није одустало.

“Звали су нас из Источног Сарајева, Зворника, Невесиња, Добоја и других општина и градова, међутим још увијек нисмо добили подршку, тако да ове планове остављамо за идућу годину. Обавићемо разговоре са Министарством просвјете и културе РС да се барем за почетак школа прошири на подручје бањалучке регије”, рекао је Савановић.

Настава у Српцу ће се организовати сваког понедјељка у трајању од једног часа. Међу полазницима је и осмогодишња Уна Стојаковић која већ има почетно знање руског језика.

“Волим причати руски и већ доста тога знам рећи на овом језику. Научила сам гледајући цртане филмове на руском”, рекла је Уна.

На курс се пријавила и седамнаестогодишња Ирина Kљајчин која би јако вољела научити овај језик.

“Нисам никада нешто претјерано вољела енглески и њемачки, колико руски језик и доста сам већ научила гледајући телевизију. Мислим да споразумијевање неће бити толико тешко али ће граматика сигурно ићи много теже”, рекла је Ирина.

 

Comments are closed.