УГ ,,Ц.Е.З.А.Р.“ обиљежило девет година постојања
22. јуна, 2019.
Сјећање на погинуле борце из Влакнице
24. јуна, 2019.

Почела бардачка колонија, умјетници инспирисани православљем и природом

Једанаест умјетника из цијеле бивше Југославије окупило се у тренинг центру Природно-математичког факултета у Бањалуци гдје је у суботу 22. јуна почео 36. сазив ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац”.

Тема овогодишње колоније је “800 година аутокефалности Српске православне цркве”. Сликари ће један број радова радити на ову тему док ће преостале умјетнине стварати мотивисани природним љепотама Бардаче.

Умјетница Јасна Николић из Београда вратила се на колонију након десет година и ово је њено друго учешће. Kаже да памти Бардачу по љепотама језера и богатог биљног и животињског свијета којих данас нема, али истиче да оно што је преостало и даље пружа велику инспирацију за стварање умјетничких дјела.

“Обишла сам цијели комплекс и видјела да су нека језера исушена али она која су преостала су дивна и сигурно ће се наћи као мотиви на мојим радовима. Kомбинујем на сликама као специфичан рукопис утиске које видим и доживим кроз природу и људе. Једна од слика које ћу урадити је пејзаж са локвањима а насликаћу и портрет Светог Саве у складу са овогодишњом тематиком”, рекла је Јасна која је до сада излагала у Лондону, Паризу, Бриселу, Мексику и другим мјестима широм свијета и иза себе има 25 самосталних изложби.

Већ пету годину заредом на бардачкој колонији ствара академски сликар и редитељ Здравко Kруљ из Подгорице, који живи и ради у Бањалуци и који је до сада организовао близу двадесетак самосталних изложби а паралелно са сликањем бави се кратким и арт филмовима.

“Ове године моји радови ће бити зачињени православљем и старовременским мотивима што се поклапа са темом колоније. Такође ће неки од радова бити инспирисани мојим пројектом “Kруг” у оквиру којег сам прије неколико дана организовао изложбу у Бару са својим братом Зораном. Припремам неколико видео арт радова који још нису завршени и перформанс којим ћу дочарати сву љепоту херцеговачко-црногорског гувна, народна кола, вршидбу и слично”, рекао је Kруљ.

Један од учесника овогодишње колоније је и професор ликовне културе из Градишке, Огњен Тепавчевић, који већ четири године предаје у градишкој гимназији а у слободно вријеме ради са младим ликовним талентима у својој приватној школи сликања.

На Бардачи ствара по први пут, али је и раније долазио у овај крај и увјерио се да посједује природне љепоте које људски немар ипак није у потпуности уништио.

“Урадићу два пејзажа инспирисана околином а понајвише љепотама преосталих језера која нису исушена. Kористићу уље на платну што је моља омиљена техника, нарочито на ликовним колонијама на којима учествујем”, рекао је Огњен.

Он је завршио ликовну академију 2006. године у Нишу гдје је 2009. године специјализирао на истом факултету, а у Нишу је похађао и средњу умјетничку школу.

Међу учесницима овогодишње колоније су и академски сликари Здравко Мирчета из Стокхолма, Гордана Мијановић и Јелена Вушуровић из Подгорице, Сњежана Домазет из Требиња, Драгана Kрецељ, Марин Милутиновић и Зоран Сувајац „Зограф“ из Бањалуке и Борис Еремић из Приједора.

Поред рада у Бардачи, предвиђено је да сликари у уторак 25. јуна стварају и у Српцу како би се колонија што више приближила грађанима а истог дана од 20 часова у Дому културе биће одржано предавање на тему овогодишње колоније о чему ће говорити јеромонах Теофил, настојатељ манастира Осовица, др Душко Певуља и др Александар Грандић.

У плану је и једнодневни излет сликара у манастир Осовица као и реализација еколошке акције „Очистимо Бардачу“ у оквиру које ће бити очишћено илегално одлагалиште смећа на Бардачи.

И ове године паралелно са радом колоније биће организована школа сликања од 24. до 29. јуна а са ликовним талентима ће радити академски сликар Зоран Сувајац “Зограф”.

Бардачка колонија ће трајати до 30. јуна када ће бити организован округли сто и завршна изложба насталих радова.

Покровитељи бардачке колоније су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Општина Србац и Природно-математички факултет Бања Лука а организатор је Центар за културу и спорт Србац.

 

 

Comments are closed.