Пет нових случајева вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
21. октобра, 2021.
Обиљежена Недјеља књиге у србачком вртићу
22. октобра, 2021.

Пластеници за 10 породица слабијег имовног стања из Српца

У оквиру пројекта „Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ за 2021. годину“, у Српцу су данас потписани уговори о додјели 10 пластеника површине 75 и 100 квадратних метара корисницима Центра за социјални рад који живе на подручју општине Србац а потом одржано едукативно предавање о пластеничкој производњи.

Пројекат у 16 локалних заједница, међу којима је и Србац, проводи Невладина организација “АСБ” БиХ а суфинансира Министарство спољних послова Њемачке.

“Вриједност пројекта је око 30 хиљада KМ. Највећи дио средстава обезбјеђује Влада Њемачке, док је финансијско учешће Општине Србац 8 хиљада KМ или 800 KМ по кориснику”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Он је у име начелника Млађана Драгосављевића присуствовао данашњем потписивању уговора.

“Ово је први овогодишњи позив гдје нема финансијског учешћа самих корисника али су они дужни да у току године врате до 100 килограма поврћа Центру за социјални рад који ће заједно са општином вршити дистрибуцију поврћа у школе, вртиће или неким лицима који су у стању социјалне потребе”, рекао је Михољчић.

Укупна вриједност пројекта за ових 10 корисника је преко 30 хиљада KМ. Пројектом су обухваћене породице које су на неки начин корисници Центра за социјални рад, вишечлане породице и лица са инвалидитетом или самохране мајке и сличне категорије.

„Било је предвиђено осам корисника али на крају смо проширили на 10 и сви су данас дошли на потписивање уговора“ рекао је Михољчић и додао да ће крајем идуће седмице кренути монтажа пластеника а потом ће бити испоручен садни материјал.

Менаџер пројекта Русмир Ханић рекао је да се пројекат проводи у 16 локалних заједница у БиХ и трајаће до 31. децембра 2021. године.

“Циљ је помоћ социјално угроженим лицима које одабере Центар за социјални рад по критеријумима које је прописао Закон о социјалној заштити РС и неким дијелом критеријума који су везани за пројекат. Пластеници ће у наредних 10 дана бити достављени и монтирани, а одмах ће бити извршена и садња салате, блитве и лука”, рекао је Ханић и додао да је ово пети по реду пројекат додјеле пластеника који проводи „АСБ БиХ“.

Потписницима уговора је честитке упутила директорица Центра за социјални рад Слађана Поткоњак.

“Драго ми је што се ради о породицама које су заиста испољиле вољу и жељу да се баве пластеничком производњом. Ради се о породицама које су корисници неких права и услуга Центра за социјални рад или тренутно користе једно или више права и које су и раније показивале интересовање за производњом поврћа у пластеницима тако да је већи број њих и раније конкурисао на јавне позиве“, рекла је Поткоњак и додала да се нада да ће ови пластеници користити породицама да производе поврће за себе и чланове своје породице.

Добрила Вукић из Србац Села једна је од корисница пројекта. Веома је обрадована и нада се да ће пластеник помоћи њеној породици да производи поврће и шире за тржиште.

“Бавим се пољопривредом, сијемо кукуруз и соју и производимо поврће за себе, али нисмо до сада имали пластеник. Kћерка је сад завршила средњу школу па ће мало помоћи, а ту су син који још иде у школу и супруг који је запослен и сви ће помоћи у пластенику. Планирам сијати свашта помало и надам се да ћу успјети”, рекла је Вукић.

Након потписивања уговора инжењер пољопривреде Амина Kољеновић из фирме „Биос“ Високо одржала је едукативно предавање о пластеничкој производњи.

 

Comments are closed.