Уручена пољопривредна механизација за ратног војног инвалида из Срђевића
4. јула, 2019.
Пјесма фолклораша из Разбоја орила се Лијевчe пољем
5. јула, 2019.

Небојша Вученовић и поред хендикепа савладао висину од 2386 метара

Девет чланова Планинарског друштва „Видета“ из Српца учествовало је од 28. до 30. јуна на 26. Видовданском успону на Маглић у друштву више стотина планинара из цијеле бивше Југославије и Бугарске.

Међу учесницима је био и Небојша Вученовић, младић са посебним потребама из Српца, који је и поред хендикепа успио да освоји врх Маглића на висини од 2386 метара.

Овај подвиг је већи самом чињеницом да је било планинара који нису успјели да досегну врх највише планине у БиХ, али је то успјело Небојши који је тиме остварио и свој лични рекорд.

„Поход на Маглић оставио је на мене јак утисак. Природа је била прелијепа и направио сам прегршт сјајних фотографија које ћу чувати за успомену. Успон је био захтјеван, али сам успио савладати све препреке и доћи до врха без већих потешкоћа“, рекао је Небојша.

Он је до сада са пријатељима из Видете учествовао на бројним планинарским походима а до сада се попео на врхове најмање 15 планина.

„Маглић је био до сада мој највећи изазов. До сада су највећи врхови на које сам се попео били Мали Виторог на висини од 1747 метара и Димитор чији се највиши врх налази на 1483 метра надморске висине. Али успјешно сам савладао и ову препреку након девет сати пјешачења и пређених 16 километара“, рекао је Небојша.

Његов први поход био је управо на планини Димитор када је одлучио да испуни жељу за 30. рођендан и освоји неки планинарски врх. Од тада до данас, члан је србачке Видете већ шест година и до сада је препјешачио преко 300 километара иако има 80 одсто тјелесног оштећења и 90 одсто укупне инвалидности.

„Први пут је било јако тешко, падао сам се и дизао, али сам увијек долазио до циља. Не одвајам се од свог планинарског штапа са којим сам походио врхове Мотајице, Kозаре, Озрена, Мањаче, Влашића и других планина у окружењу. Волим природу и чист ваздух. То ме мотивише да дајем све од себе“, каже Небојша који је већ двије године редован учесник и традиционалног марша стазама егзодуса на Возући у дужини од 22 километра.

Kако каже, за њега нема одмора јер се већ припрема за традиционалну Петровданску трансверзалу на Мотајици која се одржава 7. јула када ће се попети на највиши врх Градину на 652 метра надморске висине и прећи стазу дугу 14 километара.

Овај храбри и пожртвовани младић претрпио је тешку повреду главе у дјетињству, због чега отежано хода и има паралисану десну руку, али га то није спријечило да буде друштвено активан у сваком погледу.

Учествовао је у бројним волонтерским акцијама и за протеклих 14 година одрадио више од четири хиљаде волонтерских сати.

Објавио је властиту књижевну збирку у којој се налази око 400 старих народних пјесама, изрека и пословица а остварио је свој сан уз помоћ Омладинске банке Србац и покренуо производњу сапуна од козјег млијека чиме је доказао да хендикеп није препрека за успјех.

„Веома сам срећан што ми је Омладинска банка дала прилику да реализујем своју идеју и што је 2017. године одабрала мој пројекат као један од три најбоља међу 127 пројеката из цијеле БиХ, тако да сам био изабран да га представим на регионалном такмичењу у Kолашину, уз пројекте из Србије, Македоније, Црне Горе, Албаније и Kосова“, каже Небојша.

За свој допринос у локалној заједници Небојша је 2013. године добио Награду општине младима на прослави Дана и крсне славе општине Србац.

 

Comments are closed.