Најбољим одјељењима из Српца бесплатне чланске карте у Народној библиотеци
2. фебруара, 2019.
У порасту водостај Саве код Српца, Врбас постепено опада
4. фебруара, 2019.

Пјевајући у част преминулог оца довели Српчане до суза

Многи Српчани са сузама у оку синоћ су овацијама наградили наступ музичког састава “Tea Mikić & Brothers” који је наступио пред више од 500 посјетилаца у Дому културе у Српцу. Браћа и сестра Теа, Стефан и Давид Микић, пуна два часа су пјевали и свирали у част свог преминулог оца, Миодрага Микића-Микија, познатог србачког музичара који је преминуо 2. фебруара прошле године у Аустрији гдје је провео скоро читав радни и животни вијек.

Не памти се да је у посљедње вријеме неки концерт у Српцу окупио толико посјетилаца. а колика је заинтересованост владала за овај музички догађај, свједочи и то да готово да није било мјеста ни за стајање.

Својим срцепарајућим вокалом, Теа Микић је пјевајући севдалинке и евергрине доказала да се ради о истинском таленту а Стефан и Давид који су је пратили на хармоници и клавиру потврдили су да су такође наслиједили музичке гене од свог оца.

„Наш отац је цијели живот посветио музици и своју љубав према умјетности је пренио и нама. Свирамо и пјевамо из душе, без обзира о којој врсти музике се ради али наша изворна народна музика је оно што нам највише лежи на срцу а то је и наш отац највише волио“, рекла је Теа.

Она је завршила музичку академију у Фелдкиру а џез академију у Сент Галену и годинама је наступала са познатим њемачким ДЈ Шантелом и његовим Буковина клуб оркестром. Одржали су више од 100 концерата по читавом свијету а наступали су чак и на Сабору трубача у Гучи.

„Пресрећни смо што је сала Дома културе у Српцу била препуна и ово је био један од мојих најдражих наступа у каријери. Пјевала сам пред 30 хиљада људи у Kанади али се то не може мјерити са синоћњим концертом који је био набијен посебним емоцијама, јер је у публици било доста чланова моје породице и пријатеља. Имали смо велику трему, већу него што иначе имамо када наступамо, али све је то нестало чим смо изашли на бину јер нас је пратио осјећај да је тата цијело вријеме с нама на сцени“, каже Теа.

На репертоару су били бројни познати хитови Силване Арменулић као што су “Ноћас ми срце пати” и “А што ћемо љубав крити”, Шабана Бајрамовића “Ђелем, Ђелем”, Виде Павловић “Остала је пјесма моја” по којој је концерт и добио име, и многи други хитови који остају за сва времена.

“Волим све музичке жанрове, и забавну и народну музику али некако ми је отац откако сам се родила највише усађивао љубав према рок музици. Посебно волим старе народне пјесме и од малих ногу ми је Вида Павловић била омиљена пјевачица. Њене пјесме сам често вољела са татом свирати и пјевати”, каже Теа.

Своје умијеће на клавиру синоћ је показао њен брат Стефан који је завршио музичку академију у Фелдкиру и ради као професор клавира у Швајцарској док је Давид, који је свирао хармонику, тренутно на другој години студија музичке академије у истом граду. Обојица су наступала на музичким такмичењима широм Аустрије и освојили бројне награде.

„Још прошле године смо одлучили да наступамо као трио и први концерт смо одржали у децембру у Берлину. Тада смо имали нешто мањи наступ који се не може мјерити са синоћњим концертом у Српцу. Одушевила нас је атмосфера и већ сада имамо идеју да концерт прерасте у традицију како би га одржавали сваке године и можда чак представили и друге младе таленте“, рекао је Стефан.

Утиске са концерта је пренио и најмлађи члан породице, Давид, који је у петак 1. фебруара напунио 19 година.

“Имао сам малу трему јер хармоника није мој први инструмент, пошто се обучавам за клавир. Хармонику свирам тек двије године и мислим да могу још више напредовати, али вјерујем да је све синоћ било како треба. Kако се трема појавила тако је брзо и нестала”, каже Давид.

Они су потекли из познате србачке музичке породице у којој је њихова бака Рајка 35 година предавала музичку културу у Српцу. Љубав према музици је пренијела на њиховог оца Миодрага који је завршио музичку академију у Сарајеву гдје је са просјеком 9.9 био један од најбољих студената и стекао звање професора музике и музичке теорије.

Више од три деценије радио је у музичким школама у Аустрији као професор хармонике и клавира а наступао је са бројним музичким звијездама из региона. Сналазио се добро у свим музичким жанровима а свирао је клавир, хармонику, гитару и флауту.

Миодраг Микић је свој таленат исказао и у цртању карикатура које су излазиле у аустријским листовима. Прије двадесетак година у Српцу је отворио тада познату дискотеку „Небо“ која је успјешно радила неколико година и у којој су гостовале најпознатије музичке звијезде из бивше Југославије.

Његову каријеру прекинула је болест коју је вукао још од рођења. Имао је срчану ману због које су му љекари прогнозирали да неће дочекати пунољетство а живио је живот пуним плућима пуних 55 година. Преминуо је свега један дан након што му је најмлађи син Давид прославио 18. рођендан.

Синоћњем наступу присуствовале су бројне личности из јавног и политичког живота, међу којима је био начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, начелници општинских одјељења, директори јавних предузећа и установа, одборници у Скупштини општине, просвјетни, културни и спортски радници и други грађани Српца и сусједних општина, али и из околних земаља попут Аустрије и Словеније.

Међу посјетиоцима је био и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, који је поријеклом из Српца.

Kонцерт у Српцу је имао хуманитарни карактер јер је сав приход од продатих улазница усмјерен за дјецу са посебним потребама из удружења „Извор“ и лијечење дјечака Живка Миљића из Српца који болује од церебралне парализе и других тешких обољења. Грађани су убацивали и веће новчане донације у посебну кутију која је била постављена у сали Дома културе за ову намјену а тачан износ прикупљених средстава биће познат наредних дана када ће средства бити уручена Живку и удружењу Извор.

На крају концерта, предсједница удружења “Извор” Мира Татић уручила је захвалнице Теи, Стефану и Давиду и њиховој мајци Сњежани у знак захвалности за пружену финансијску подршку а захвалнице за помоћ у организацији концерта су добили и Општина Србац, Центар за културу и спорт, Радио Србац и службеник за информисање и односе са јавношћу општине Србац Дејан Јовичић.

 

 

Comments are closed.