У Народној библиотеци у Српцу се формира Центар за изучавање руског језика
10. децембра, 2020.
Пет нових случајева вируса корона у Српцу
10. децембра, 2020.

Завршена акција “Кућа од срца”, вишечлана породица Шпирић из Мартинца уселила у нови дом

Након годину и по дана завршена је хуманитарна акција „Kућа од срца“ у склопу које је нови породични дом добила петочлана породица Јове Шпирића из Старог Мартинца.

Уз помоћ добрих људи из Српца и дијаспоре, омогућено је да ова вишечлана породица добије боље стамбене услове прије надолазеће зиме.

Њихова стара породична кућа налазила се у плавном подручју Врбаса и до сада је чак седам пута била на удару поплава, због чега је било нужно да се што прије уселе у нови дом.

“Хвала од срца свим људима добре воље без чије помоћи се кућа не би могла изградити. Овома акцијом показали смо да у нама има још хуманости”, рекао је један од координатора акције, Мирослав Ћетојевић.

Он је додао да је покретач акције био Дарко Ћетојевић и посебну захвалност упутио Општинској управи Србац која је такође помогла изградњу куће.

Нова кућа има четири собе са дневним боравком и купатилом. Покривена је још у септембру прошле године након чега је кренуло унутрашње уређење, што је у значајној мјери успорила пандемија вируса корона, али се ипак успјело у намјери да се створе адекватни услови за усељење прије хладнијих дана.

Шпирићи су годинама издвајали средства за поправку куће, али су елементарне непогоде стално причињавале нова оштећења, због чега је њихов дом временом постао неуслован за живот. Одлучили су да се скрасе на другом мјесту и штедјели новац за куповину плаца, али за изградњу куће нису имали довољно средстава, па су им у помоћ прискочили бројни хуманисти.

“На изградњи куће били су ангажовани локални мајстори који су искусни у овом послу и којима такође упућујем неизмјерну захвалност”, истакао је Ћетојевић.

Породица Јове Шпирића избјегла је током рата из Доњег Вакуфа. У домаћинству живи троје малољетне дјеце узраста од 9 до 14 година за које су потребна значајна средства, како за школовање, тако и за храну и гардеробу. У породици је запослена само мајка Рада док отац Јово ради повремене послове за дневницу.

 

Comments are closed.