Не блиједи сјећање на погинуле борце из Ножичког и Старог Мартинца
11. новембра, 2019.
Србачки глумци гостовали у Прњавору
12. новембра, 2019.

Пето Мотајичко зимско прело напунило спортску дворану у Српцу

Више стотина грађана Српца присуствовало је протеклог викенда петом по реду међународном фестивалу фолклора „Мотајичко зимско прело“ који је одржан у спортској дворани „9. јануар“ у Српцу у организацији ФУГ „Мотајички вук“ из Ситнеша.

„Вукови“ су још једном положили испит, јер је овај фестивал можда био њихов најбољи до сада, како по плесним изведбама, тако и по раскошним ношњама и велелепној сцени која је очарала присутне.

На концерту је наступило шест фолклорних друштава и ансамбала: ,,Счастливое Детство“ из Јарослава (Русија), ,,Здраветс“ Софија (Бугарска), ,,Десанка Ђорђевић“ Београд (Србија), ,,Лим“ Беране (Црна Гора), ,,Чајавец“ Бања Лука (Република Српска) и домаћин ,,Мотајички вук“ Ситнеши (Република Српска).

Фестивал је отворио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је ово репрезентативан догађај за нашу локалну заједницу и додао да је Општинска управа пружила пуну подршку овом догађају, како у материјалном, тако и у организационом смислу.

Kонцерт је трајао око два и по часа а публика је стрпљиво и са великим интересовањем испратила све кореографије, од којих је свака била специфична на свој начин.

„Вукови“ су се представили са дјечијим ансамблом и кореографијама „Чича Обреново коло“ и „Чачак“, као и извођачким ансамблом који је одиграо Игре из Димитровграда и Шопске игре.

KУД „Лим“ из Берана је представио Игре из Васојевића и кореографију „И на радос’ и на жалос’“ а KУД „Чајавец“ из Бањалуке Игре из Пчиње, док је Центар за очување традиционалне културе „Десанка Ђорђевић“ из Београда одиграо Игре из околине Београда.

Посебне овације добили су гости из Софије и Јарослава који су припремили раскошан програм.

Бугарски ансамбл „Здраветс“ отпјевао је и одиграо сплет пјесама и плесова из свих крајева земље које на чудесан начин приказују огромно фоклорно богатство бугарских етнографских подручја, док је ансамбл ,,Счастливое Детство“ у четрдесетоминутном извођењу у два дијела на истински начин унио дах Русије у Србац.

Руски ансамбл наступао је широм Европе и свијета а нарочито је познат по свом добротворном раду, наступајући на концертима у војним болницама, домовима за инвалиде и сиротиштима.

Умјетнички руководилац ФУГ-а ,,Мотајички вук“ Ратко Лаловић био је презадовољан што је велики труд уродио плодом, те што су након концерта били задовољни сви, публика, гости и организатор.

,,Утисци се још нису слегли, али морам рећи да сам задовољан како је све протекло. Захваљујем свима који нас подржавају и који су то учинили и овог пута. Ово нам даје подстрек да наставимо даље и будемо још бољи“, рекао је Лаловић.

Прије почетка концерта организован је пријем у згради Општинске управе од стране начелника општине Млађана Драгосављевића а због лоших временских прилика одгођен је дефиле кроз центар града. Приређена је и презентација традиционалних јела домаће кухиње у којој су уживали бројни посјетиоци.

Друго вече манифестације ,,Мотајичко зимско прело“ биће одржано вечерас у Прњавору са почетком у 19 часова, а публици ће се представити: ансамбл ,,Счастливое Детство“ из Јарослава, ФУГ “Мотајички вук“ и KУД “Пронија“ из Прњавора.

 

Comments are closed.