Епидемија не јењава, општински штаб разматрао мјере у случају погоршања стања
9. новембра, 2020.
Провјера бирачког мјеста омогућена и путем СМС поруке
10. новембра, 2020.

Перутнина завршава изградњу савременог пречистача отпадних вода у Повеличу

Kомпанија „Перутнина Птуј С“ до краја године требала би завршити изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Повеличу који се гради по најсавременијој свјетској технологији и задовољиће све прописане еколошке стандарде.

Вриједност инвестиције износи око 2 милиона KМ а инвеститор је украјински холдинг МХП који је прошле године преузео власништво у србачкој компанији.

Јосеф Сулема, вођа Тима за инвестиције у Перутнини, подсјећа да је овај перадарски капацитет почео са радом још осамдесетих година прошлог вијека и додаје да се од тада указивала стална потреба за унапређењем и осавремењавањем производног процеса.

Упоредо с тим мијењала се и технологија прераде отпадних вода, а како би пратили трендове и задовољили свјетске еколошке стандарде, ушли су у ову важну инвестицију.

„Основна намјера нам је да вода након прераде буде биолошки задовољавајућа а њена pH вриједност биће строго контролисана. Процес ће се одвијати на начин да ће се након механичког а потом и хемијског дијела пречишћавања издвајати грубље материје, масноћа, протеини и остале честице које настају у производном процесу у клаоници, како би на крају добили потпуно чисту воду“, рекао је Сулема.

На овај начин ће се спријечити загађење животне средине у околини фабрике и елиминисати неугодни мириси који су били присутни дуги низ година.

У кругу постројења изграђен је и нови базен, поред четири постојећа, у којима ће се одвијати процеси пречишћавања а сва опрема за овај индустријски капацитет стигла је из фирме „Marex Technology“ из Пољске, једној од најпознатијих у свијету за ову врсту посла.

„Kапацитет пречистача је хиљаду кубних метара воде дневно, што је чак изнад нивоа наше производње. Самим тим, осигурали смо могућност да додатно повећамо наше производне капацитете, што ћемо вјероватно и учинити“, истакао је Сулема.

У Тиму за инвестиције који вриједно ради на инсталацији пречистача је и технолог Татјана Радонић Илић. Она каже да ће у постројењу бити ангажован радник који ће стално вршити контролу додавања потребних хемикалија за одвајање отпадних материја, контролисати pH вриједност воде и уопште цјелокупан процес пречишћавања.

„Очекујемо да ћемо сав посао завршити до краја године што бисмо учинили и раније да нисмо имали бројних проблема око пандемије вируса корона, због чега нам је каснила испорука опреме и сам процес изградње“, рекла је она.

Рјешавање дугогодишњег проблема пречишћавања отпадних вода, уз изградњу новог водовода од изворишта у Пријебљезима до објекта Перутнине уз подршку Владе Републике Српске, створиће снажније претпоставке за унапређење капацитета ове фабрике и запошљавање нових радника.

На то ће несумнииво утицати и добијање извозног броја којим ће се омогућити да се производи из Перутнине нађу на тржишту Европске Уније, за шта се још само чека зелено свјетло из Брисела.

Перутнина тренутно запошљава преко 250 радника а активно сарађују и са око 150 коопераната широм србачке општине. Обим производње нису смањивали ни током пандемије вируса корона а све обавезе према држави се редовно измирују.

 

Comments are closed.