Анкета о заинтересованости корисника за пројекат изградње зграде за младе брачне парове
15. јула, 2021.
Четврта србачка тракторијада у суботу 31. јула
16. јула, 2021.

Пандемија није зауставила раст запослености и реализацију бројних инвестиција у Српцу

И поред негативних ефеката пандемије вируса корона, у прошлој години је у Српцу повећан број запослених и реализован значајан број развојних пројеката, те створене претпоставке да се ове године крене са још крупнијим инвестицијама попут изградње зграде за младе брачне парове.

Ово је један од закључака са данашње седме редовне сједнице Скупштине општине Србац на којој је разматрано 35 тачака дневног реда. Сједницу је водио предсједник Скупштине општине Милош Будић а присутна су била 23 одборника, док су из оправданих разлога одсуствовали одборници Мара Цвијановић-Делевић и Саша Јовичић.

Посебну пажњу изазвао је извјештај о раду начелника општине и Општинске управе Србац за 2020. годину који је показао да је и поред умањених прилива, општински буџет био ликвидан а остварена је добра сарадња са привредницима, пољопривредним произвођачима, невладиним и другим организацијама и грађанима.

“Пандемија нам је причинила доста проблема али смо успјели смањити висину задужености, омогућити суфицит и обезбиједити средства за бројне пројекте. Тиме смо учинили позитивни искорак у сваком смислу”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Одборник СНСД Александар Бабић је похвалио начелника и његове сараднике што су створили амбијент који је омогућио да се за четири године у Србац уложи преко 16 милиона KМ.

“Само ове године је планирано 7.8 милиона KМ за разне капиталне пројекте путем грантова Влада Републике Српске и Србије и других извора што је одлика добрих менаџерских способности начелника да привуче донаторска средства и створи боље животне услове за наше грађане”, рекао је Бабић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се у складу са акционим планом у прошлој години континуирано проводило 20 пројеката док је пет одгођено за наредни период.

“Резултати су итекако видљиви јер је модернизовано око осам километара путева, реконструисан врбаско-савски насип, извршено кошење, крчење и машинско профилисање насипа и канала, започета реконструкција цјевовода од Пријебљега до Повелича, изграђен нови водовод до Ћукала и Илићана, опремљене основне школе, подржана изградња дома у Разбоју Љевчанском, обезбијеђени пластеници за 117 домаћинстава, омогућено Перутнини Птуј да добије извознички број и почне са пласманом производа у земље Европске Уније и друге значајне инвестиције”, рекао је Михољчић.

Он је додао да ће се ускоро кренути са израдом нове развојне стратегије општине Србац након што се донесе ново законско рјешење на републичком нивоу које ће дефинисати израду стратегија у свим општинама и градовима по истом принципу.

Одборници су данас подржали да се укупна буџетска средства у овој години увећају са 8 милиона KМ на 9.824.000 KМ. Начелница Одјељења за финансије, Зорица Поповић, рекла је да је буџет највећим дијелом повећан емитовањем четврте емисије обвезница чиме су обезбијеђена средства у износу од 1.2 милиона KМ за изградњу прве ламеле од 20 станова за младе брачне парове у идућој години.

“Порески приходи су такође увећани за 300 хиљада KМ, затим грантови од капиталних помоћи за 200 хиљада KМ, примици за накнаде плата за родитељско одсуство и друге ставке”, додала је Поповић.

У дискусији су учествовали одборници СНСД Бранко Граховац и Александар Бабић који су похвалили пројекат изградње зграде за младе брачне парове нагласивши да ће млади по подстицајним цијенама моћи купити станове од 65 до 75 квадратних метара. Од прикупљених средстава, према њиховим ријечима, извршиће се отплата дуга а уколико буде интереса, кренуће се у изградњу још једне ламеле са 20 станова, што ће бити пилот пројекат у Републици Српској.

Одборник СДС Желимир Урић апеловао је да конкурсна процедура буде транспарентна и додао да је на недавном грађанском форуму у Српцу предлагао да се старосна граница помјери и на брачне парове средњег животног доба који су засновали породицу а живе као подстанари.

На данашњој сједници подржано је да се крене са поступком додјеле у непрофитни закуп на одређено вријеме пет стамбених јединица социјалног становања Општине Србац на локацији у улици 11. новембра и једне стамбене јединице у улици Здравка Челара за кориснике који испуњавају услове утврђене Законом о социјалном становању Републике Српске, о чему ће бити расписан јавни конкурс.

Већином гласова присутних одборника данас је усвојен програм обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде у овој години у износу од 60 хиљада KМ.

Средства ће бити расподијељена за пластеничку производњу социјално и материјално угрожених особа и младих особа, суфинансирање набавке нових трактора и пољопривредних прикључака, те као подстицај за произведено и продано поврће у пластеницима. Омогућиће се и субвенције за подизање засада боровница, субвенције власницима засада малине и власницима пчелињака, те новчана средства за потребе ажурирања катастарског стања земљишта у власништву Републике Српске на подручју општине Србац предвиђеног за давање у закуп пољопривредним произвођачима.

“У оквиру планираних средстава нисмо могли реализовати све активности које ћемо проводити кроз друге пројекте, попут сарадње са хуманитарном организацијом МАИД за подизање нових пластеника током јесени, уз подјелу садног материјала”, рекао је начелник одјељења Марко Михољчић.

Одборници ПДП и СДС, Мићо Малбашић и Желимир Урић, рекли су да подстицајна средства треба да буду додатно увећана, по узору на неке сусједне општине и да се нагласак нарочито треба ставити на пластеничку производњу у којој је тренутно највећа перспектива, набавку система за наводњавање и снажнију подршку пчеларима који већ двије године немају задовољавајућу испашу.

На скупштини се расправљало и о информацији о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац из које је видљиво да је у прошлој години било запослено 2814 лица што је за 78 радника више у односу на 2019. годину када их је било радно ангажовано 2736.

Начелник одељења Марко Михољчић рекао је да је од 2016. године, када је забиљежено 2477 запослених лица, евидентан раст броја запослених у србачкој општини.

“Прије избијања пандемије имали смо око 2900 запослених. Да није било негативних посљедица које је проузроковала епидемиолошка ситуација, сигурно је да бисмо се данас приближили цифри од три хиљаде запослених радника”, рекао је Михољчић.

У информацији је наведено да је дошло до пада укупних прихода у 2020. години за око 51.884.719 KМ у односу на годину раније, што је било присутно и на глобалном нивоу као резултат ограниченог пословања пословних субјеката због пандемије, али је најважније да у таквој ситуацији није забиљежен пад броја запослених.

Одборник ПДП Мићо Малбашић рекао је да је у периоду од 2012. до 2014. године, за вријеме претходне власти, отворено неколико привредних субјеката који и данас послују и шире своје капацитете и апеловао да се, уколико нема могућности за довођење нових инвеститора, пружи још већа подршка постојећима како би подигли производњу за 10 до 15 одсто.

У дискусији је учествовао и одборник ДНС Данко Драгојевић који је рекао да је, према подацима из информације о привредном кретању, видљиво да је за протекле четири године повећан број запослених за 230, односно у просјеку око 57 нових радника годишње, што је по његовом мишљењу недовољно.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је опредјељење локалне управе да се тај број повећа и омогући још повољнија клима за нова улагања.

“Из тог разлога активно радимо на читавом низу инфраструктурних пројеката јер они омогућавају да створимо економски и привредни амбијент као услов за нове инвестиције. Kада су у питању подстицаји за запошљавање и пољопривреду они су одраз тренутних могућности и активно радимо на томе да буду још већи”, рекао је начелник Драгосављевић.

На данашњој сједници усвојени су и приједлози одлука о уврштавању спомен обиљежја Зорана Урића, војника ЈНА, у листу споменика и спомен обиљежја на простору општине Србац и изградњи спомен обиљежја погинулим борцима са подручја мјесне заједнице Kобаш.

Одборник СНСД Бранко Граховац рекао је да је споменик Зорану Урићу једини оваквог типа који није уврштен у регистар спомен обиљежја, што његова породица, како каже, то заслужује.

“Срећан сам што ће коначно и мјесна заједница Kобаш 26 година након окончања рата добити адекватно спомен обиљежје за борце Војске Републике Српске који су положили животе за нашу слободу, међу којима има и оних исламске вјероисповијести чије породице су дале одобрење за изградњу споменика. Средства су већ обезбијеђена и ових дана можемо почети са радовима. Носилац активности је Борачка организација Србац а подршку нам је пружила и Општина Србац”, рекао је Граховац.

Током сједнице, одборници су подржали и усвајање информације о стању ловства на подручју општине Србац за ловну 2020/21. годину и план газдовања за ловну 2021/22, одлуку о кориштењу новчаних средстава од накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2021. годину, приједлог Гендер Акционог плана општине Србац за период од 2021. до 2024. године и друге тачке.

Усвојен је и низ одлука о разрјешењу и именовању нових чланова Управног одбора Центра за културу и спорт, Радио Српца, Дома здравља и основних школа у Српцу и Разбоју.

На нови четворогодишњи мандатни период изабрани су директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, те директорица Агенције за развој малих и средњих предузећа “Апис”, Вања Шарић.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања, међу којима је нека од њих поставила одборница ДНС, Данијела Новковић-Божић коју су занимали евентуални планови око уређења ушћа Врбаса у Саву и најављено формирање дистрибутивног центра за пољопривреднике, што је најављено приликом прошлогодишње посјете Српцу министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Бориса Пашалића.

У одговору, начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је у плану израда студије изводљивости којом ће се прикупити идејна рјешења која би подразумијевала уређење ушћа у туристичке сврхе, што је веома захтјевно, имајући у виду да се ради о плавном подручју. Kада је ријеч о дистрибутивном центру са хладњачама, за складиштење производа пољопривредника из Лијевча поља, начелник Драгосављевић је рекао да се воде активности око лоцирања земљишта за изградњу и формирање управљачке структуре коју мора имати један такав откупни центар.

Након седме редовне сједнице, одржана је и посебна тематска сједница на којој је поднесена информација о демографском развоју и пронаталитетној политици на подручју општине Србац о чему ће бити више информација у једном од наредних извјештаја на нашој интернет страници.

Дневни ред седме редовне сједнице Скупштине општине Србац:

1. Извод из записника са шесте сједнице Скупштине општине Србац,
2. Извјештај о раду Начелника општине и Општинске управе општине Србац за 2020.годину,
3. Извјештај о остварењу акционог плана имплементације развојних пројеката општине Србац за 2020.годину,
4. Информација о стању ловства на подручју општине Србац за ловну 2020/2021. годину и план газдовања за ловну 2021/2022.годину,
5. Информација о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац за 2020.годину,
6. Приједлог Програма обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде за 2021.годину
7. Приједлог Одлуке о усвајању ребаланса Буџета општине Србац за 2021. годину,
8. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о извршењу Буџета општине Србац за 2021. годину,
9. Приједлог Одлуке о поступку за додјелу и престанак статуса удружења од јавног интереса за општину Србац,
10. Приједлог Одлуке о приступању провођењу поступка додјеле у закуп стамбених јединица социјалног становања Општине Србац,
11. Приједлог Одлуке о уврштавању спомен-обиљежја Урић Зорана, војника (ЈНА), у листу споменика и спомен-обиљежја на простору општине Србац
12. Приједлог Одлуке о изградњи спомен-обиљежја погинулим борцима са подручја Мјесне заједнице Кобаш
13. Приједлог Одлуке о кориштењу новчаних средстава од накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2021.годину на подручју општине Србац,
14. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске Антонић Милована из Брезовљана,
15. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске Драгутина Илића из Корова,
16. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске Савић Невенки из Ћукала,
17. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у К.О. Расавац Аривук Милораду из Српца,
18. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у К.О. Расавац Ловачком удружењу „Срна“ Србац,
19. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у Индустријској зони К.О. Црнаја Стојковић Веселку из Доње Лепенице,
20. Приједлог Гендер Акционог плана Општине Србац за период од 2021. до 2024. године,
21. Приједлог Рјешења о разрјешењу Мирка Стојића дужности директора Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
22. Приједлог Рјешења о именовању директора Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
23. Приједлог Рјешења о разрјешењу Вање Шарић дужности директора Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац,
24. Приједлог Рјешења о именовању директора Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац,
25. Приједлог Рјешења о разрјешењу дужности два члана Управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац
26. Приједлог Рјешења о именовању два члана Управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац,
27. Приједлог Рјешења о разрјешењу дужности два члана Управног одбора Јавног предузећа „Радио Србац“ Србац,
28. Приједлог Рјешења о именовању два члана Управног одбора Јавног предузећа „Радио Србац“ Србац,
29. Приједлог Рјешења о разрјешењу дужности два члана Управног одбора Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
30. Приједлог Рјешења о именовању два члана Управног одбора Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
31. Приједлог Рјешења о разрјешењу Милана Дринића дужности члана Школског одбора у Основној школи “Доситеј Обрадовић” Разбој Љ.,
32. Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора у Јавној установи Основна школа “Доситеј Обрадовић” Разбој Љевчански испред јединице локалне самоуправе,
33. Приједлог Рјешења о разрјешењу Славена Малешевића дужности члана Школског одбора у Основној школи “Јован Јовановић Змај” Србац,
34. Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора у Јавној установи Основна школа “Јован Јовановић Змај” Србац испред јединице локалне самоуправе,
35. Одборничка питања и одговори на одборничка питања.

 

Comments are closed.