Представа “Љубавни оглас” одиграна у Српцу
29. маја, 2021.
Бициклистичка трка „Срце Мотајице“ прошла кроз Србац
29. маја, 2021.

Пандемија није омела Црвени крст у мисији хуманости

Планиране активности Црвеног крста Србац у прошлој години биле су прилагођене епидемиолошким условима како би се сачувало здравље волонтера и радника, али су све успјешно реализоване.

Ово је један од закључака са редовне годишње скупштине Општинске организације Црвеног крста Србац која је одржана данас у сали Скупштине општине Србац.

Сједници је присуствовало 13 делегата, а прије почетка рада одата је пошта преминулом предсједнику Скупштине Црвеног крста Србац, Вељки Kрејићу, који је изненада 9. маја преминуо у 68. години живота. Дужност предсједника Скупштине Црвеног крста убудуће ће обављати досадашњи потпредсједник, Здравко Kовачевић.

На сједници су усвојени годишњи документи, Извјештај о раду и финансијском пословању за прошлу годину, те Извјештај Надзорног одбора, Програм рада и Финансијски план за ову годину.

Говорећи о активностима у прошлој години, секретар Црвеног крста, Игор Јовичић, рекао је да су реализоване три акције добровољног давања крви у Спортској дворани „9. јануар“ на које се одазвало 186 даваоца а прикупљено је 167 доза крви. Он је додао да су током пандемије били ангажовани на помоћи најугроженијим грађанима гдје су путем телефона прикупљали податке од најстарије популације за лијекове и друге потрепштине.

„Извршено је седам подјела хуманитарне помоћи којом је било обухваћено 120 домаћинстава, од чега 20 вишечланих породица. У просјеку, вриједност сваког пакета је износила 70 KМ или укупно 8.400 KМ а највећи донатори су били Црвени крст Републике Српске и Пекара Сунце“, рекао је Јовичић.

Подијељена је и помоћ у храни и дезинфекционим средствима србачком вртићу, а у сарадњи са „Витинком“ помогли су једно лијечење са 1200 KМ и обиљежили све важније датуме Црвеног крста.

Према ријечима Јовичића, дијељене су и маске, рукавице и ћебад, тако да је укупна вриједност коју је подијелио Црвени крст Србац износила преко 17 хиљада KМ.

„У више наврата у вријеме пандемије дијељени су леци по школама а докторица Вања Дринић је у радијској емисији, у програму Радио-Српца, говорила на тему „Kако се заштитити од корона вируса“. Похвалио бих и наставницу Дивну Ћирић-Јешић која је кроз програм здравственог просвјећивања радила са ученицима на подјели промотивног материјала“, рекао је Јовичић.

Kада је ријеч о финансијском извјештају, Јовичић је рекао да, иако је 2020. година била веома тешка и сложена, успјели су расходе ускладити са примањима.

„Дуговања према Пореској управи и отпремнина према раднику је измирена, а остале смо трошкове свели на минимум како би се све постигло. Измирене су плате и доприноси, као и све обавезе према добављачима, а из буџета општине су дозначена сва планирана средства до краја године“, рекао је Јовичић.

Он се захвалио на сарадњи Општинској управи, школама, Територијалној ватрогасној јединици, Центру за социјални рад и новинарима који су извјештавали о њиховом раду.

Што се тиче 2021. године, планиране су активности које су прилагођене времену у којем живимо, рекао је Јовичић.

„Планирамо обиљежити Недјељу Црвеног крста, Свјетски дан борбе против туберкулозе, Међународни дан добровољних давалаца, Свјетски дан борбе против пушења, Недељу дјетета, Међународни дан борбе против АИДСА и друге значајније датуме планиране Програмом рада. Уколико ситуација буде дозвољавала, до јесени је у плану да организујемо дружење добровољних давалаца крви и одржимо још бар двије акције давања крви. Посебну пажњу посветићемо бризи о старачким домаћинствима“, рекао је Јовичић.

Током свог излагања захвалио се Општинској управи која им је повећала средства за рад у буџету у износу од 2.000 KМ, што ће усмјерити у организацију акција добровољног давања крви.

У име начелника општине, делегате је поздравио шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивину заштиту Боривоја Врсајковић који је похвалио рад Црвеног крста и дугогодишњу успјешну сарадњу са локалном управом.

„Одговорили сте свим задацима у вријеме пандемије и захваљујем вам на свим активностима које сте успјешно провели. Видим да имате доста младих активиста, а последња активност која се проводи је вакцинација грађана гдје су ваши волонтери укључени као испомоћ медицинским радницима. Желим вам успјешан рад и очекујем да ће акценат у раду и у овој години бити стављен на бригу о најугроженијим лицима“, рекао је Врсајковић и додао да ће локална управа и даље подржавати рад Црвеног крста Србац.

 

Comments are closed.