Одата почаст погинулим борцима из Влакнице
17. августа, 2020.
Штаб за ванредне ситуације општине Србац продужио мјере до краја августа
17. августа, 2020.

Пацијентима Дома здравља Србац од данас омогућене електронске картице

Болница Градишка и домови здравља Козарска Дубица, Градишка и Србац прве су установе у којима данас почиње рад интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), што значи да би требало да почну са примјеном електронских упутница, рецепата, картона и картица.

Осигураници у овим локалним заједницама први су у Српској који ће добити електронске картице.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске су појаснили да није потребно да се стварају гужве у надлежним пословницама Фонда, јер ће и садашња књижица важити све док осигураници не подигну нове електронске картице, које ће добити бесплатно.

“За преузимање нових књижица за сада нису постављени рокови, те их осигураници могу преузети приликом одласка у пословнице ради остваривања неког од својих права из здравственог осигурања”, наводе из Фонда.

Из ФЗО раније је речено да ће бити потребан прелазни период да би ове здравствене установе у потпуности прешле на нови систем, односно да би ИЗИС у потпуности профункционисао.

Након ових и остале здравствене установе у Српској постепено ће се се укључивати у овај систем и до краја године већина њих биће увезана у ИЗИС.

Директор Фонда Дејан Кустурић рекао је да су бројне предности овог пројекта – све здравствене установе и институције биће увезане и сви ће имати јединствен увид у медицинске податке пацијента, што ће спријечити дуплирање дијагностике и других услуга, а тако ће смањити и трошкове.

Кустурић је додао и да ће пацијенти сада моћи да виде колико коштају услуге које су им пружене, а плаћа их Фонд.

Comments are closed.