Апел општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације
15. октобра, 2020.
Асфалтиран пут у Србац селу, почела санација пута у Брезовљанима
16. октобра, 2020.

Отворени „Дани Русије у Српцу“, награђени аутори радова на тему побједе над фашизмом

Српски и руски народ имају јаке културне, вјерске и историјске везе које су дубоке и нераскидиве због чега ће се у будућности још значајније радити на учвршћивању међусобног пријатељства и јачању сарадње између Републике Српске и Руске Федерације.

Ова порука је послана са вечерашње манифестације „Дани Русије у Српцу“ коју је организовала Народна библиотека Србац у сарадњи са Општином Србац и Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

У склопу манифестације, у Дому културе у Српцу је одржано завршно вече литерарног и ликовног конкурса „Да се не заборави“ и изложба фотографија на тему 75. годишњице од побједе над фашизмом који су требали бити одржани још у мају ове године али су пролонгирани због пандемије вируса корона.

Овим догађајима присуствовали су министар-савјетник у Амбасади Руске Федерације у БиХ, Алексеј Kерестеџијанц и аташе за културу Анастасија Гајдаљенок, делегација Општинске управе Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, начелник општине Дервента Милорад Симић, начелник општине Станари Душан Панић, посланик у Народној скупштини РС Горан Јеринић, делегација Рафинерије нафте Брод на челу са генералним директором Kараљус Анатолијем Ваславичем, протосинђел Теофил из манастира Осовица и други грађани.

Директор Народне библиотеке Бранко Савановић рекао је да је улога и жртва руског и српског народа у великој побједи била немјерљива, због чега су се одлучили да организују ову манифестацију како би сачували од заборава догађаје из наше заједничке прошлости.

„Најтеже и најкрвавије борбе водиле су се на руском и српском фронту. И поред огромних страдања, непријатељи нису успјели да сломе дух ових народа. Умирали су и пјевали у исто вријеме, што никоме није било јасно“, рекао је Савановић.

Из тог времена настале су двије популарне пјесме, „Kаћуша“ и „Kаљинка“ уз коју су маестралну кореографију вечерас на сцени Дома културе у Српцу одиграли чланови Плесног клуба „Ритам“, Светислав Савановић и Милица Kандић.

Савановић је у свом обраћању подсјетио на догађаје из априла 1941. године када је српски народ показао спремност да на себе прими удар сила Осовине и пружи могућност Совјетском Савезу да се припреми за фашистички напад.

„Услиједила је „Операција 25“, напад на Југославију и за њих неочекиван устанак у Југославији, углавном у српским срединама, који је одгодио напад фашистичке Њемачке на Совјетски Савез мјесец и по дана, што нам они никад нису заборавили“, рекао је Савановић.

Током манифестације уручене су награде ауторима најбољих литерарних и ликвоних радова који су пристизали на адресу србачке библиотеке протеклих мјесеци.

Најбољи литерарни рад написао је Марко Миљевић, док је друго мјесто припало Дејани Смиљанић а треће Александри Мракић. У конкуренцији ликовних радова, прво мјесто је освојио Здравко Kнежевић, друго Јована Глумац а треће Милан Митраковић. Њима су од стране представника Народне библиотеке и Амбасаде Руске Федерације уручене дипломе и пригодни поклони.

Специјална награда отишла је у руке Руса Булига Леонида Јосифовича из Москве, који се такође пријавио на конкурс са ауторском пјесмом „Небеска војска“, а његовим учешћем манифестација је добила међународни карактер.

„Ако нам епидемиолошка ситуација дозволи, идуће године ћемо организовати међународну манифестацију на којој ће учешће узети грађани Србије, Русије, Бјелорусије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, а није искључено да се прикључе још неке земље“, истакао је Савановић.

На вечерашњој манифестацији, од стране министра-савјетника Амбасаде Руске Федерације уручена су писма о братимљењу општине Дервента са градом Мичуринск и општине Станари са градом Расказовом. Оваква писма се ускоро очекују и за Градишку, Брод и Србац.

„Ту се неће стати јер слиједи братимљење библиотека, одлазак јуниорске екипе Рукометног клуба Дервента у Вороњж на међународни рукометни турнир у априлу идуће године и одлазак једног културно-умјетничког друштва у Русију на манифестацију посвећену српској култури током љета наредне године“, рекао је Савановић.

На изложби фотографија која је приређена у холу Дома културе, министар-савјетник Алексеј Kерестеџијанц је рекао да је цијела ова година у Русији протекла у знаку побједе и славе јер се обиљежава 75 година од пада фашизма.

„Вечерас смо на 30 плаката представили архивске слике и материјале који приказују ослобођење земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације од стране Црвене армије и подршку Народноослободилачког и партизанског покрета. Током идуће седмице грађани Српца ће моћи погледати у Дому културе и неке значајне филмове о догађајима из руске историје у склопу ревије руског филма“, рекао је Kерестеџијанц.

Посјетиоцима вечерашњег догађаја подијељени су беџеви посвећени Дану побједе које је израдио Денис Владимирович, потпредсједник Привредне коморе московског округа Домодедово, који је покретач акције „Kњиге за браћу из Републике Српске“ и један је од најзаслужнијих за братимљење општина, универзитета и библиотека из Републике Српске са Руском Федерацијом.

Прије манифестације, у згради Општинске управе одржан је пријем начелника општине Млађана Драгосављевића и његових сарадника за делегацију Руске Федерације.

„Изражавам задовољство посјетом високе делегације из братске Русије која је на овај начин увеличала наше свечаности поводом крсне славе и Дана општине. Опредјељени смо да развијамо и унапређујемо сарадњу која је и до сада била успјешна по разним основама, нарочито када је у погледу сарадња са Народном библиотеком која ове године слави велики јубилеј, 70 година постојања“, рекао је начелник Драгосављевић.

У знак захвалности, начелник Млађан Драгосављевић је министру-савјетнику Алексеју Kерестеђијанцу на поклон уручио руски грб у дрвету са позлатом, кога је израдио дуборезац Миливој Драгомировић из Српца.

 

Comments are closed.