Руски филм “Слуга” са Милошем Биковићем у главној улози у уторак 28. јануара у Српцу
23. јануара, 2020.
Средњошколци приредили програм у част Светог Саве
24. јануара, 2020.

Отворена изложба слика са међународне ликовне колоније “Шибови 2019”

Центар за културу и спорт синоћ је био организатор светосавске изложбе ликовних дјела која су настала на трећем сазиву међународне ликовне колоније „Шибови 2019“ одржаној у Бањалуци уз учешће 23 професора ликовне умјетности и неколико надарених студената са ликовних академија из бивших југословенских република.

„Kолонију је основао Независни универзитет Бања Лука прије три године на иницијативу Факултета лијепе умјетности, који ради у саставу овог универзитета, с циљем да се широј јавности презентује ликовно стваралаштво јавних и приватних факултета са простора бивше Југославије“, рекао је проф. др Марин Милутиновић-Маки, декан ФЛУ Бања Лука.

Он је додао да ликовно стваралаштво има огроман значај за цјелокупну културу једног народа јер представља духовну храну за његов опстанак.

Бесједу о развоју ликовне културе код нас и у свијету одржао је историчар умјетности проф. др Александар Саша Грандић, рекавши да је ово једна од најмлађих ликовних колонија у Републици Српској.

„Назив колоније настао је по имену једног брда поред Бањалуке које има историјски значај. Независни универзитет Бања Лука закупио је простор у стамбеном дијелу Планинарског дома у коме своје импресије на платно преносе професори као академски сликари, вајари и најбољи студенти, који користе разне технике као што су уље на платну, акварел, графика и друге“, рекао је професор Грандић.

Представник Центра за културу и спорт, Стеван Умљеновић, рекао је да ће изложба бити отворена седам дана и да ће је моћи погледати посјетиоци Светосавске академије у Дому културе чиме ова установа даје свој допринос обиљежавању празника Савиндана који има огроман значај за српски народ и Српску православну цркву.

Отварању синоћње изложбе присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.