Никола Новаковић из Српца успјешан млади информатичар, стигао и до републичког такмичења
4. јуна, 2021.
У Српцу одржан грађански форум „Обећано! Учињено?“
5. јуна, 2021.

Отворена изложба слика „Kошнице плетаре“ академског сликара Михаила Раките

У Дому културе у Српцу синоћ је отворена изложба слика академског сликара Михаила Раките под називом „Kошнице плетаре“ на којој је представљено 17 радова.

О умјетничким дјелима говорила је Видосава Грандић, историчарка умјетности и дугогодишња директорица некадашње Умјетничке галерије у Бањалуци, која је истакла да је Ракита умјетник који је свој живот посветио сликарству.

,,Михаило је неко ко је, одричући се егзистенцијалне сигурности, одлучио да се посвети искључиво ликовној умјетности. Занемарујући тешкоће које су узроковане несигурним егзистенцијалним питањима, он је упорно годинама истрајавао на путу бављења стваралаштвом у различитим областима”, рекла је Грандић.

Она је додала да се умјетник првенствено бави ликовном умјетношчу графика, али је створио значајна дјела црквеног сликарства.

Михаило Ракита је члан умјетничких братстава манастира Kрке, Рмња, Добруна и Тавне и Удружења ликовних умјетника Републике Српске. Учествовао је у раду ЛЕK „Бардача-Србац“ и других ликовних колонија, а своја дјела је више пута донирао у хуманитарне сврхе. Добитник је разних награда и признања.

О циклусу слика ,,Kошнице плетаре”, аутор каже да је настао као присјећање на некадашње цивилизације које су живјеле у доста скромнијим условима и чије су куће изгледале као кошнице, а с друге стране, кошнице представљају и успомене из дјетињства, јер је сликарев отац био пчелар, од кога је наслиједио љубав према пчелама.

,,Мој отац је био пчелар, што је великим дијелом утицало на овај циклус слика. Давно сам почео да радим на ову тему. Прво су то били мањи формати у другим техникама, а сада су то слике које су рађене комбинованом техником. И у наредном периоду, посветићу се овој теми, али опет на један нови начин”, рекао је Ракита.

Он је напоменуо да је симболика кошница у његовим дјелима дубља од оног што се чини на први поглед.

,,Некадашње куће и код нас су имале облик кошница, који је потиснут новим временом и архитектуром која се мијењала и напредовала, док је у неким дијеловима свијета тај тип градње и даље присутан. С друге стране, веома је важно скренути пажњу на значај пчела, којима пријети изумирање, што представља озбиљан проблем за човјечанство ако се узме у обзир значај пчела у опрашивању биљног свијета, који за нас представље основни извор хране”, рекао је Ракита.

Посјетиоцима се синоћ обратио и сарадник за културу Центра за културу и спорт, Стеван Умљеновић, који се дотакао слабе посјећености оваквих догађаја и упутио позив грађанима да се укључе у овај аспект друштвеног живота.

Организатор изложбе је Центар за културу и спорт Србац. Слике су продајног карактера, а изложба остаје остворена до почетка јула.

 

Comments are closed.