Напредује реконструкција пута Црнаја-Мартинац, дионицу обишао директор Аутопутева РС Душан Топић
17. септембра, 2019.
Одборници подржали извјештај о извршењу буџета и рад јавних предузећа и установа
17. септембра, 2019.

Отворена изложба посвећена научнику Милутину Миланковићу

Поводом 140. годишњице од рођења нашег и свјетског великана науке Милутина Миланковића, синоћ је у Дому културе у Српцу отворена документарна изложба „Миланковић“.

Изложба је постављена у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске, а на 28 банера посјетиоцима је на илустративан и ефектан начин представљен живот и достигнућа Милутина Миланковића, грађевинског инжењера, доктора техничких наука, академика, професора Београдског универзитета и потпредсједника Српске академије наука и умјетности.

Директорица Центра за културу и спорт Србац, Сања Јејинић, рекла је да ће изложба бити отворена наредних седам дана и додала да ће имати прилику да је посјете и ђаци са својим наставницима и професорима, а једна група ученика првог разреда гимназије, предвођена професором Сашом Бабићем, данас је већ разгледала ову поставку.

Стручни сарадник Центра, Стеван Умљеновић, рекао је да су прије двије године, у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске, приредили сличну изложбу о Николи Тесли у Српцу. Он је истакао да је покровитељ ове документарне изложбе Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бањалука.

“На паноима је приказан живот и рад Милутина Миланковића од његових дјечачких дана до школовања у Осијеку и Бечу и завршетку каријере гдје је био потпредсједник Kраљевске академије“, рекао је Умљеновић.

У име Општинске управе, отварању овог културног догађаја је присуствовао начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

 

Comments are closed.