Члановима Борачке организације омогућено учешће у пројекту “Социјализација дјеце РС”
19. фебруара, 2020.
Удружење жена Србац покреће пројекат љекобиља у Српцу
20. фебруара, 2020.

Отворена изложба илустрација ,,100 Сизифових правописних правила“

Центар за културу и спорт синоћ је био организатор промоције књиге и изложба илустрација под називом „100 Сизифових правописних правила“, аутора Бојана Јокановића, професора православне вјеронауке из Добоја.

Промоција је организована у холу Дома културе у Српцу који је био препун посјетилаца, а највише је било просвјетних радника.

Присутне је најприје поздравила директорица Центра, Сања Јејинић, оцијенивши да је ова изложба једна врста увертире пред обиљежавање Дана матерњег језика који се обиљежава сваке године 21. фебруара и том приликом прочитала чувено завјештање о језику Стефана Немање.

О асимилацији многих језика у свијету, па тако и српског, који је у давна времена био кориштен у Грчкој, Бугарској и земљама у окружењу, говорио је стручни сарадник за културу Стеван Умљеновић, указујући на штетност потискивања ћириличног писма у великом броју фирми и у медијима, те нагласио да се оно задржало у окриљу Српске православне цркве, на гробљима и на натписима јавних установа.

Вјероучитељ Бојан Јокановић изјавио је да се илустрацијама правописа српског језика и ћириличног писма бави пуне четири године. Најновије дјело му је књига „100 Сизифових правописних правила“ коју би, по њему, најприје требало да прочитају родитељи и наставници, па тек онда њихова дјеца.

Ускоро планира илустровати књигу о лијепом понашању „Бонтон“ и још неке илустрације у договору са издавачком кућом „Вулкан“ у Београду.

Свих 78 уоквирених илустрација које се налазе изложене у холу Дома културе, аутор је одлучио да поклони основним школама на подручју наше општине.

Изложба ће бити отворена до 29. фебруара.

 

Comments are closed.