У Српцу у последња 24 часа 11 нових случајева вируса корона
24. септембра, 2021.
Распоред вакцинације од понедјељка 27. септембра до петка 1. октобра
25. септембра, 2021.

Отворена изложба фотографија ,,Бардача-фотографије прошлости“

У Дому културе Србац синоћ је отворена изложба фотографија ,,Бардача-фотографије прошлости“, аутора Желимира Урића, на којој је посјетиоцима представљено 20 паноа са око 160 фотографија.
Присутнима се прво обратио стручни сарадник са културу Стеван Умљеновић који је истакао да му је задовољство што Српчани имају прилику да се кроз фотографије детаљније упознају са Бардачом и мјештанима који су живјели у овом селу и дали допринос његовом развоју.
,,Драго ми је што имамо младе људе који желе да од заборава сачувају историју свог родног села. Фотографије обухватају период уназад 120 година, од пионирског стварања Бардаче до данашњег дана. Колонија покушава да љепотом умјетничких дјела спријечи уништавање Бардаче, која је центар разних дешавања на подручју наше општине, а с друге стране имамо групу младих људи који имају вољу и жељу да сачувају сјећање и другима кроз фотографију и причу пренесу више сазнања о овом дијелу наше општине, који је и у свијету познат”, рекао је Умљеновић.
Аутор изложбе Желимир Урић каже да је циљ изложбе да се од заборава сачува овај дио општине Србац, посебно људи који су Бардачи удахнули душу, дали јој посебан печат и развијали је са много рада и љубави.
,,Изложба је настала из идеје младих људи да од заборава сачувају људе који су чинили и стварали Бардачу. У јавности је Бардача често приказана и позната по своијим еколошким знаменитостима, али, нажалост, често су заборављени људи који су од Бардаче начинили мјесто за живот и дали јој посебну чар, а оно што је настало послије је надоградња оног што су они створили”, каже Урић и додаје да је пројекат реализован у сарадњи са Омладинском банком и фондацијом Мозаик, а уз подршку мјештана Бардаче који су сачували и уступили фотографије, као и младих људи који су радили заједно са њим.
Урић је додао да се нада да ће ова изложба послужити као примјер и другим мјесним заједницама да оживе историју и пренесу сјећања на млађе нараштаје и да им се покаже како се живјело некад, а како се живи данас.
Дирктор Центра за културу и спорт Радован Митраковић каже да га радује отварање ове изложбе, јер Центар већ годинама на Бардачи организује Ликовно-еколошку колонију, тако да је ова изложба на неки начин јачање везе са Бардачом и учење о њој на неки нови начин.
,,Центар за културу и спорт Србац већ 37 година организује колонију на Барадачи, гдје сваке године угостимо велики број умјетника који, приликом сваког доласка, у Брадачи проналазе неку нову инспирацију за своја дјела. Вечерас имамо прилику да видимо мноштво драгоцјених фотографија, а о сваком паноу, из различитих углова, могло би се причати сатима, јер су оне заиста драгоцјено свједочанство о прошлости овог села, посебно због тога што обухватају већи временски период са свим сличностима и разликама некадашњег и садашњег времена”, рекао је Митраковић и аутору честитао на резултату вриједног рада.
Изложбом и идејом за њену реализацију одушевљени су како мјештани Бардаче, тако и Српца. Бројни Српчани су дошли да погледају фотографије и на њима потраже позната лица родбине, пријатеља и успомене из неких прошлих времена.
Један од мјештана Бардаче који је присуствовао отварању изложбе, а који је уступањем породичних фотографија помогао реализацију ове идеје је Слободан Марић.
,,Драго ми је да је ова идеја спроведена у дјело. Моји преци су били најстарији мјештани, још од 1900.године и кроз све недаће смо успјели да сачувамо фотографије. Заиста ме радује што сам могао да помогнем овим младим људима, јер ће на овај начин фотографије видјети већи број људи”, рекао је Слободан.
Изложба остаје отворена наредних 10 дана, а организатори су Центар за културу и спорт Србац и Мјесна заједница Бардача.

Comments are closed.