Од петка до данас три нова случаја вируса корона у Српцу
31. маја, 2021.
Расписан конкурс за спортске стипендије
1. јуна, 2021.

Отворен Центар за изучавање руског језика у Народној библиотеци у Српцу

У просторијама Народне библиотеке у Српцу у понедјељак 31. маја је званично са радом почео Центар за изучавање руског језика, историје, обичаја и традиције, једини центар овакве врсте у региону, на којем ће грађани Српца и околних општина имати прилику да уче руски језик од стручних предавача из Руске Федерације и Републике Српске.

У име колектива библиотеке присутне је поздравио директор Бранко Савановић који се захвалио гостима што су дошли да увеличају манифестацију почетка рада овог Центра у Српцу.

„Центар ће радити са три старосне категорије, а замислили смо да има своја одјељења у Добоју, Приједору, Дервенти, Лакташима, Градишци и Мркоњић Граду. Постоји интерес и за рад неких одјељења у источном дијелу Републике Српске“ рекао је Савановић.

Честитке колективу библиотеке упутио је начелник Млађан Драгосављевић који је истакао да се ради о првом оваквом Центру у регији, што за нашу локалну заједницу много значи.

„Захваљујем свима онима који су то препознали и дали могућност Народној библиотеци да буде носилац активности. Наша очекивања су да ће оправдати своје постојање и дати допринос јачању веза између српског и руског народа“ рекао је начелник Драгосављевић.

Успјешан рад Центру је пожељела аташе Амбасаде Русије у БиХ Анастасија Гајдаленок која је истакла да колектив србачке библиотеке дужи низ година има добру сарадњу са Амбасадом Руске Федерације у БиХ која је несебично подржала ову идеју.

„Ово је заиста лијеп догађај и то много значи у односима наша два народа. Вјерујемо да ће ово бити успјешан пројекат који ће трајати дуго година и који ће сакупљати око себе ученике и студенте, али и остале грађане и госте из других регија“ рекла је Гајдаленок.

Идеја о отварању Центра за изучавање руског језика, историје, обичаја и традиције је озваничена 19. новембра 2020. године потписивањем споразума између Тамбовског државног техничког универзитета и Народне библиотеке Србац.

„Управо се завршава литература по којој ће у Центру радити различите групе младих који ће учити руски језик, а пријатељи из Москве су донирали више донација књига нашој библиотеци“, рекао је Савановић.

Он се захвалио се на посљедњој донацији од 867 књига која је недавно стигла у Србац, због чега је директору руске Хуманитарне мисије Бранимиру Нешићу уручио захвалницу.

„Ово је веома важан дан за развој руско-српских односа и руске културе на овом подручју. Ради се о веома занимљивој и озбиљној иницијативи која је дошла  до руске хуманитарне мисије од стране Народне библиотеке Србац. То подразумијева комплексан, цјелокупан обухват развоја и промовисање руске културе, односно руско-српских односа на овом подручју“, рекао је Нешић.

Он је додао да су се максимално потрудили да библиотеку обогате, односно да фонд попуне са озбиљним бројем библиотечких јединица из Русије, тако да у овом моменту, овај фонд је један од најбогатијих, не само у овом дијелу Европе, него и на Балкану.

Пројекат отварања Центра подржали су Министарство образовања Руске Федерације и Министарство просвјете и културе Републике Српске, а почетак рада Центра озваничила је шеф Одјељења за очување културног насљеђа Министарства просвјете и културе РС, Милица Kотур.

„Изузетно су значајни овакви центри јер они не само да доприносе сарадњи између Русије и Републике Српске, већ доприносе будућем развоју. Овај центар има перспективу да се развије у снажан фактор повезивања Републике Српске и Руске Федерације. Зато је Народна библиотека Србац изузетно значајна установа са вриједним и способним људима, а ово је резултат њихове отворености и жеље за што бољим и квалитетнијим радом“, рекла је Kотур.

Након отварања Центра, гости су у холу Дома културе присуствовали изложби плаката поводом обиљежавања 80. годишњице напада фашистичке Њемачке на СССР.

„Веома је битно да се у Српцу одржавају овакви догађаји који симболизују сјећање наших народа на оно што се десило током Другог Свјетског рата, за нашу заједничку побједу над фашизмом. Русија високо цијени ту културу памћења која се његује на овим просторима јер на тај начин чувамо историјску истину и дајемо отпор фалсификовању историје“, рекла је отварајући изложбу аташе Анастасија Гајдаленок.

Јучерашњим свечаностима присуствовале су и директорице народних библиотека из Градишке и Лакташа, директори јавних установа општине Србац, одборници србачког парламента и пензионисани радници библиотеке.

У склопу припремних активности за почетак рада Центра, Народна библиотека из Српца организовала је прошле године литерарни и ликовни конкурс и изложбу фотографија на тему „75 година од побједе над фашизмом“. Затим је у јануару ове године одржан шаховски турнир између шахиста из Москве и Републике Српске а потом и руско-српско поетско вече у којем су учествовали србачки средњошколци и студенти са Тамбовског државног универзитета.

 

Comments are closed.