Почела изградња куће за демобилисаног борца Славка Рудника из Горњих Срђевића
7. октобра, 2020.
Позив за ученике да пишу есеје у склопу Малих олимпијских игара
7. октобра, 2020.

Отвор лова на фазана у недјељу 11. октобра

Након успјешно отворене сезоне лова на дивљу свињу, из Ловачког удружења ,,Срна“ Србац обавјештавају ловце да ће у недјељу, 11. октобра бити отворен лов на фазана.

Предсједник удружења Горан Савановић каже да ће се лов одвијати на свим досадашњим ловним површинама уз претходну најаву и одобрење у канцеларији удружења и додаје да су претходни проблеми око лова фазанске дивљачи у свим секцијама успјешно ријешени у договору са надлежним органима.

,,Уколико неко није извршио уплату одстрелне таксе за ситну дивљач и предаторе у износу од 20 KМ дужан је то урадити до почетка лова и показати ловочуварској служби”, каже се у удружењу.

ЛУ “Срна” Србац је партнер пројекта на којем ради наша суграђанка Драгана Шњегота, доктор биолошких наука, а у питању су генетичка истраживања на шакалима, вуковима и дивљим мачкама са подручја Босне и Херцеговине. Своја истраживања Шњегота ради у иностранству, а са колегама из Пољске тренутно ради на пројекту утврђивања степена хибридизације између шакала, вукова и паса на евроазијском нивоу.

Из тог разлога се замољавају колеге ловци или ловачка удружења из БиХ да уколико одстријеле шакала или дивљу мачку или наиђу на угинулу јединку, јаве руководству удружења или оставе комадић меса (најлакше је врх језика) и стручни тим ће доћи по узорак.

,,Учествовањем у оваквом европском пројекту рекламирамо не само наша удружења, него и наше градове, те доприносимо еминентном истраживању које ће се наћи у свјетској литератури“, каже Савановић.

Comments are closed.