Бициклистичка трка “Београд – Бања Лука” пролази кроз Србац 7. септембра
6. августа, 2020.
Расписан јавни позив за додјелу признања општине Србац
7. августа, 2020.

Отказано дружење мјештана Старог Мартинца и Ножичког због пандемије

Традиционално дружење мјештана Старог Мартинца и Ножичког, који су окупљени у удружење грађана „Нови асфалт“,ове године неће бити одржано због пандемије вируса корона.

Дружење које је први пут одржано 1982. године, било је заказано за 22. август у Старом Мартинцу, а за домаћина је био одређен Зоран Сандић, али ће због епидемиолошке ситуације ипак бити помјерено за идућу годину.

Домаћин наредног 38. дружења, које би требало бити одржано у Ножичком, биће мјештанин Драшко Поповић.

Окупљања мјештана Старог Мартинца и Ножичког започела су након изградње асфалтног пута који је повезао мјештане два села. Том приликом основано је удружење „Нови асфалт”, а Статутом је регулисано да се сваке године парне године сусрети организују у Старом Мартинцу, а непарне у Ножичком.

Иницијативу за оснивање удружења су дали Миле Kојић, Љубиша Звонар, Ратко и Мирко Kојић, Стево Бабић, Велимир Стаменић и други ентузијасти. Дружење је специфично по томе што окупља мјештане који живе и раде у селу, али и бројне мјештане из дијаспоре.

Ове године је био додатни разлог за славље јер је након скоро четири деценије изграђен нови асфалтни пут од Црнаје до Шешковаца, у дужини од 10.5 километара, у шта спада и дионица од Ножичког до Мартинца, а вриједност радова износила је 2.6 милиона KМ.

Пут су свечано пустили у употребу, 28. октобра прошле године, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Comments are closed.