Нови успјех плесача Ритма, Светислав и Милица постали државни прваци
18. марта, 2019.
Почиње бесплатна школа тениса у Српцу
18. марта, 2019.

Освештани крст најављује почетак изградње храма у Ћукалима

Постављањем освештаног дрвеног крста на локалитету у центру Ћукала почеле су активности на изградњи цркве у овом селу, чиме ће се испунити дугогодишњи сан мјештана да коначно добију православни храм.

Овај симболични чин извршили су чланови грађевинског одбора заједно са свештеником Живком Илићем. Kрст је постављен на мјесту гдје ће се налазити ова црква која ће бити димензија 14.5 X 7 метара и моћи ће да прими више стотина вјерника.

Свештеник Живко Илић каже да је ова вијест веома обрадовала мјештане који ће по први пут у историји свог села добити православни храм.

“Ради се о филијалном храму ножичке парохије коме ће гравитирати око 70 домаћинстава из Ћукала а очекује се да би изградња темеља могла започети већ у априлу након што се заврши процедура рјешавања имовинско-правних односа”, рекао је свештеник Живко Илић.

Храм ће се градити прилозима вјерника а благослов за његову изградњу дао је и епископ Јефрем.

Највећи дио послова обавиће грађевински одбор на чијем се челу налази мјештанин Вид Петковић а очекује се да помоћ у изградњи пруже како мјештани села, тако и бројни Ћукалчани који живе и раде у иностранству.

Ћукали су једна од већих мјесних заједница у србачкој општини које нису имале своју цркву. У овом селу према посљедњем попису становништва живи 317 становника од чега се њих 316 изјаснило као Срби а један из реда осталих народа.

Према аустро-угарском попису из 1895. године село је имало 69 кућа и 428 становника, сви православне вјере. Највише житеља село је имало 1953. године – 734, а на попису 1991. било је 380 становника. и то 364 Срба, 14 Југословена и 2 осталих народности.

 

 

Comments are closed.