Цезар радио на уређењу градског парка
18. новембра, 2019.
Шаховски клуб Србац побједник Kупа Републике Српске
18. новембра, 2019.

Освећени темељи православног храма Огњене Марије у Ћукалима

Епископ бањалучки Јефрем освештао је протеклог викенда темеље новог православног храма посвећеног Светој Великомученици Марини-Огњеној Марији, који се гради у Ћукалима.

Учешће у овом вјерском чину узело је и свештенство архијеријског намјесништва србачког, протонамјесник Жељко Сарић, свештеници Живко Илић, Славко Дебељак и Марио Топаловић.

Поред више стотина вјерника из Ћукала и цијеле србачке општине, освећењу су присуствовали министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Kрајишник и друге званице и гости.

„Активности око подизања православног храма у овом селу кренуле су крајем фебруара ове године постављањем освештаног дрвеног крста“, рекао је домаћин церемоније, свештеник Живко Илић.

Обраћајући се присутнима, он је додао да се на овај начин реализује давна жеља наших предака о изградњи храма у Ћукалима.

,,Захвални смо Богу што је баш нас изабрао да спроведемо идеју у дјело. Изградњом овог светог храма стварамо претпоставке за изградњу нас самих у духовном смислу те ријечи“, рекао је свештеник Живко Илић захваљујући се мјештанима Ћукала и околних села на помоћи у изградњи.

Kум темеља храма био је Милош Вукота из Ћукала са породицом.

Пригодном бесједом вјерницима се обратио и епископ Јефрем који је рекао да је ово велики догађај за ово село и додао да данас више него икад треба да се окренемо вјечним вриједностима.

,,Само Бог зна када је право вријеме за изградњу храма. Данас када имамо више гробова него колијевки наду нам дају ова дјеца која су данас са нама, јер џабе градимо куће, болнице, путеве, цркве и мостове ако немамо коме да их оставимо. Велики број младих породица одлази на запад у потрази за бољим животом мислећи да је тамо негдје боље, што је поражавајућа чињеница. На нама је да се окренемо Богу и вјечним вриједностима. Дубоко вјерујем да ћемо се веома брзо поново наћи на овом мјесту на заједничкој молитви у новоизграђеном храму“, рекао је Јефрем.

Црква ће бити димензија 14.5 X 7 метара и моћи ће да прими више стотина вјерника, а ријеч је о филијалном храму ножичке парохије коме ће гравитирати око 70 домаћинстава из Ћукала.

Ћукали су једна од већих мјесних заједница у србачкој општини које нису имале своју цркву. У овом селу према посљедњем попису становништва живи 317 становника од чега се њих 316 изјаснило као Срби а један из реда осталих народа.

 

Comments are closed.