Одржан парастос за погинуле борце из Лилића
2. августа, 2019.
Србачка Моторијада окупила бајкере из 45 клубова
5. августа, 2019.

Освећен храм Свете Марије Магдалине у Kаоцима

Након седам година од почетка изградње, протеклог викенда је у присуству више стотина вјерника извршено освећење православног храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима.

Овај свечани чин извршио је епископ бањалучки Јефрем који је служио свету литургију уз саслужење протосинђела Теофила и свештеника из србачке, лепеничке и кобашке парохије и бањалучке епархије.

Епископ Јефрем рекао је да се храм у Kаоцима даје на молитвену употребу вјерницима овог краја у тренуцима када се прославља 800 година самосталности Српске православне цркве.

Он је истакао да на овом јубилеју можемо захвалити Светом Сави који је својим дјелима остао уписан у историју српског народа.

“Свети Сава је заслужан за градњу и обнову бројних цркви у свом времену а будућим генерацијама дао је задатак да обнове порушене светиње и подигну нове цркве како би се у њима могле обављати свете тајне и молитве, причешћа, крштења и вјенчања. Један од примјера обновљених светиња је манастир Осовица док је храм у Kаоцима примјер нове цркве која ће служити за сабирање и окупљање нашег народа и јачања духа и националне свијести”, рекао је Јефрем.

Он је упозорио на опасност која се све више надвија над српским народом а то је смањење броја новорођене дјеце и одлазак људи у друге земље.

“Свједоци смо да у данашњем времену има више гробова него колијевки и да велики број људи оглашава куће на продају и напушта своју земљу. Ако једном одемо, дужни смо да се вратимо. То је наша обавеза пред Богом и нашим прецима који су ову земљу крчили, обрађивали, оплеменили и бранили својим животима, предајући нам је како бисмо је унаприједили и дали онима који дођу послије нас”, истакао је Јефрем.

У својој бесједи, он се захвалио кумовима храма, Жарку и Славици Драгосављевић и кумовима иконостаса Драги и Мири Ћирић, као и свима онима који су дали веће или мање прилоге, јер је, како каже, свака донација, па макар и она симболична, подједнако важна.

Током свете литугије обављено је и ломљење славског колача поводом храмовне славе чији кумови су ове године били Бранко и Мира Шумар из Kаоца.

Kум храма и предсједник грађевинског одбора, Жарко Драгосављевић, рекао је да је препун емоција јер је коначно дочекао да се озваничи завршетак изградње храма у његовом селу.

“Много посла је иза нас, имамо још доста тога да урадимо у кругу храма али све ћемо заврити. За мене ово много значи, срце ми је пуно јер сам испунио своју дугогодишњу жељу а млади нека даље настављају нашу традицију”, рекао је Жарко.

Међу присутним вјерницима овом свечаном чину су присуствовали министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, који је поријеклом из овог села, начелник општине Млађан Драгосављевић и начелници општинских одјељења. 

“Ово је такође и моје село, овдје сам се родио и одрастао и у њему највише проводим слободно вријеме. Веома сам поносан што је ова богомоља освештана на понос нас Kаочана али и цијеле епархије. Овај датум остаће великим словима уписан у историју Kаоца а посебно је значајно што се све дешава у години обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Захваљујем свим приложницима а и ми смо се као локална управа потрудили да помогнемо у границама могућности”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Након вјерског обреда, организован је заједнички ручак у кругу подручне школе за све присутне вјернике.

 

Comments are closed.