Одиграна представа „Женски разговори“ у Српцу
5. марта, 2021.
Обиљежена прва годишњица рада Удружења жена Србац
5. марта, 2021.

Особама са инвалидитетом омогућити да дођу до посла

У организацији Удружења омладине са инвалидитетом „ИнфоПарт“ из Бањалуке у згради Општинске управе данас је организована онлајн радионица за послодавце из јавног сектора, а тема је била „Запошљавање особа са инвалидитетом, потенцијали и могућности особа са инвалидитетом на тржишту рада“.

Вера Зих, предсједница удружења „ИнфоПарт“, присутне је упознала са препрекама с којим се суочавају оваква лица и додала да би, по важећим законским регулативама, на сваких 16 запослених у једном предузећу требало да буде запослена једна особа са инвалидитетом, али да по њиховим сазнањима ниједна јавна установа не испуњава тај услов.

„Циљ оваквих радионица је да оснажимо особе са инвалидитетом у процесу тражења посла, али и да оснажимо послодавце како би и они били едукованији у овој области. Суштина је да се састајемо са послодавцима, упознамо потенцијале и тражимо рјешења о већем запошљавању особа са инвалидитетом“, рекла је Зих.

Радионици је између осталих присуствовала руководилац Бироа рада Србац, Миланка Шњегота Срдић, која је говорила о тренутном стању особа са инвалидитетом које путем ове установе траже посао.

„Тренутно на евиденцији Бироа имамо 37 лица са инвалидитетом од чега су 33 ратни војни инвалиди. Само четири особе са инвалидитетом запослене су у току прошле године. Све их позивам да се пријаве на јавни позив за запошљавање и самозапошљавање незапослених лица који је у току“, каже она.

Радионица је одржана у оквиру пројекта „Запошљавање младих са инвалидитетом на корист и послодаваца и младих“, а који је подржан од стране Болд фондације младих лидера у БиХ.

 

Comments are closed.