Расписан јавни позив за додјелу средстава привредницима за мале инвестиционе пројекте
8. новембра, 2019.
Пријем начелника општине Млађана Драгосављевића за фолклораше из пет земаља
9. новембра, 2019.

Основан Фонд солидарности Борачке организације Србац, стиже помоћ најугроженијим борцима

Борачке категорије у Српцу које се налазе у тешком материјалном стању ускоро ће добити помоћ кроз Фонд солидарности преко којег ће се додјељивати бесповратна новчана средства за стамбено збрињавање, лијечење и друге потребе а право ће добити сви чланови Борачке организације који буду испуњавали предвиђене услове.

Приједлог Одлуке о оснивању Фонда и Правилник о начину његовог рада и дјеловања усвојени су на данашњој другој редовној сједници скупштине Борачке организације Србац која је организована у склопу прославе крсне славе Борачке организације Републике Српске – Митровдан.

Изабрана је и петочлана комисија Фонда у саставу: предсједник Горан Плотан и чланови Драган Алексић, Бранко Граховац, Горан Тривунић и Дарко Лајић.

Предсједник Борачке организације Србац, Горан Плотан, каже да се фонд оснива због социјално угрожених бораца и њихових породица, али и оних који су лошег здравственог стања, имају статус инвалида од пете до десете категорије или не испуњавају услове за мјесечни борачки додатак због тога што немају довољно борачког стажа.

„Средства ћемо прикупљати од годишњих чланарина а један дио средстава очекујемо и из буџета Општине Србац. Новчана помоћ за оснивање фонда обећана нам је и од Борачке организације РС након састанка са предсједником Миломиром Савчићем који је дао пуну подршку нашој иницијативи а најављена нам је и помоћ од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске”, рекао је Плотан.

Он истиче да је Србац тиме постао једна од ријетких општина у Републици Српској у којима је основан фонд овакве врсте.

„У нашем окружењу успјешно дјелује сличан фонд у Градишци који има годишњи буџет око 60 хиљада KМ и већ су до сада помогли изградњу и адаптацију неколико кућа, а успјешно ради и фонд у Прњавору, који додуше, није обухватио све борачке категорије, а ми планирамо да право на новчану помоћ подједнако имају и демобилисани борци, као и инвалиди рата и породице погинулих бораца“, истакао је Плотан.

Додаје да је у плану и израда социјалне карте чланова Борачке организације општине Србац која ће помоћи да се сагледа стварна материјална ситуација њиховог чланства.

Током расправе по овој тачки, било је размишљања како ће се финансирати рад 22 мјесне борачке организације ако се борачка чланарина усмјери у Фонд солидарности а дилему је разријешио члан Скупштине и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић који је рекао да ће општина сносити трошкове организовања свих борачких парастоса а да трошкове рада органа мјесних борачких организација треба предвидјети финансијским планом Борачке организације Србац.

На скупштини је било још 10 тачака дневног реда, а без расправе су усвојени изводи из записника са претходне двије сједнице као и извјештаји о раду и финансијском пословању Борачке организације за девет мјесеци ове године.

За вријеме данашње сједнице, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Бранко Граховац упознао је присутне да је предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, поред новчане помоћи Фонду солидарности, најавио да ће усмјерити дио средстава за суфинансирање спомен обиљежја у Kобашу, као једине мјесне заједнице на подручју србачке општине која још увијек нема споменик погинулим борцима.

Гости данашње скупштине били су замјеник начелника општине Драган Микић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоје Врсајковић који су рекли да локална власт подржава рад Борачке организације Србац и редовно даје грантовска средства за њен рад.

Након завршетка сједнице, делегати и други гости присуствовали су славском ручку у објекту Електродистрибуције у Расавцу.

 

 

Comments are closed.