Ускоро у понуди нови производи Удружења жена Србац
13. јула, 2021.
Општина Србац омогућила бесплатан интернет на градском тргу
14. јула, 2021.

Организован пријем за Гојка Басурића који је 14 дана пјешачио до Острога

Предсједник Скупштине општине Милош Будић организовао је данас пријем у згради Општинске управе за врсног спортисту и рекреативца Гојка Басурића који се недавно вратио са другог ходочашћа до манастира Острог.

Басурић је за 14 дана прешао 480 километара од Српца до Острога и тако остварио још један велики подвиг, након што је у мају 2019. године ишао на прво ходочашће до ове велике светиње са пријатељем Младеном Мачинковићем.

Младом Српчанину, предсједник Милош Будић уручио је пригодан поклон у којем се нашла и књига „Србац-монографски записи“ гдје се, између осталог, спомињу и досадашња Гојкова достигнућа.

„Пратили смо његов пут до Острога током свих 14 дана јер нас је редовно о томе извјештавао путем друштвених мрежа и имам само ријечи хвале за подвиг који је остварио. Желим му од срца да оствари у замисао све будуће планове и да га прати добро здравље и успјех у животу“, рекао је Будић.

Гојко каже да су се емоције већ полако слегле и да се постепено привикава на свакодневицу.

„Ходочашће је протекло у најбољем реду и није ми толико тешко пало пјешачење колико сам мислио, иако је било прилично напорно по овим врућинама. Углавном сам путовао ноћу а преко дана се одмарао. У срцу и мислима сам стално носио Светог Василија, па чак и онда када ми је било тешко вјера ме је мотивисала да наставим даље и савладам све препреке“, каже Гојко.

Додаје да је вечерњим молитвама и другим обредима, током два дана колико је боравио у манастиру, присуствовало на хиљаде вјерника, међу којима су многи спавали под отвореним небом. Имао је прилику да разговара са монасима и присуствује заједничком ручку. Kако каже, ово засигурно није његово посљедње ходочашће до једне од највећих православних светиња.

„Надам се да ћу једног дана, кад заснујем породицу, отићи на треће ходочашће у Острог са потомцима када постану пунољетни. Имам сличних планова и за наредне године, који се односе на путовање до других великих светиња, али о томе ћу размишљати кад дође вријеме“, истиче Гојко.

Он је познат у Српцу као истакнути спортиста и освајач медаља у каратеу на свјетским првенствима. Вишеструки је првак у богојављенском пливању за Часни крст а наставио је традицију купања у Сави на Богојављење иако посљедњих година није било организованог пливања.

Comments are closed.