Борачка организација Србац осуђује подизање оптужнице против Миломира Савчића
5. фебруара, 2020.
Удружење жена Србац почиње са радом
6. фебруара, 2020.

Органи Борачке организације Србац планирају бројне активности у овој години

У циљу припрема за одржавање редовне сједнице Скупштине Борачке организације општине Србац, која је планирана половином марта, одржани су редовни састанци њихових органа: Одбора породица погинулих и заробљених бораца, Одбора ратних војних инвалида и Предсједништва Скупштине Борачке организације.

Одбори су усвојили извјештаје о раду за прошлу и програме рада за ову годину, а констатовано је да је од провођења редовних избора у мају прошле године, па све до краја извјештајног периода, урађено доста на побољшању статуса чланства, обиљежавању значајних датума и јубилеја и организацији и одржавању парастоса.

Одбор породица погинулих и заробљених бораца ће у 2020. години инсистирати на реализацији свог програма рада, а првенствено на изградњи спомен обиљежја погинулим борцима у Kобашу, спомен плочи са именима погинулих бораца из мјеста Србац, као и спомен плочи са именима несталих бораца на спомен костурници у Српцу.

Одбор ратних војних инвалида ће у 2020. години тежиште свог дјеловања усмјерити на конкурисање на јавне позиве и конкурсе виших нивоа власти и институција у циљу побољшања животних услова ратних војних инвалида.

Предсједништво Скупштине Борачке организације општине Србац је такође разматрало и усвојило своја годишња документа, извјештај о раду за 2019. годину, извјештај о материјално финансијском пословању за 2019. годину, као и програм рада и финансијски план за 2020. годину. Такође, чланови Предсједништва су разматрали и извјештај о раду Стручне службе за 2019. годину и програм рада ове службе за 2020. годину.

Kонстатовано је да урађено доста од избора овог сазива Предсједништва, да је формиран Фонд солидарности, да су финансијска средства кориштена намјенски и у складу са планом, те да је Борачка организација пословала позитивно у протеклој години. Kада су у питању планови за 2020. годину, акценат се даје на рад Фонда солидарности, на учлањењу како у Борачку организацију тако и у Фонд оних чланова борачких категорија који се још увијек нису учланили у организацију. Усвојен је годишњи календар обиљежавања значајних јубилеја, годишњица и парастоса.

По питању финансија усвојен је план за 2020. годину који је избалансиран када су у питању приходи и расходи, а битно је напоменути да су средства из буџета општине Србац за рад Борачке организације у овој години увећана за 3.000 KМ и иста ће бити усмјерена у новоосновани Фонд.

Предсједништво је прихватило извјештај о раду Стручне службе за 2019. годину уз констатацију да је служба добро радила, те препоруку да се настави са радом на ажурирању података чланства, сређивању матичне евиденције, активностима на учлањењу у Борачку организацију као и активностима на повећању наплативости чланарине која се уплаћује на рачун Фонда солидарности и која ће служити за помоћ најугроженијим члановима Фонда. С тим у вези, одобрава се наставак активности које проводи Стручна служба на позивању чланова Борачке организације општине Србац због наведених разлога. Подршку чланова Предсједништва је добио и програм рада ове службе.

Предсједништво је усвојило саопштење за јавност поводом подизања оптужнице за ратне злочине против предсједника БОРС генерала Миломира Савчића, и именовало је Kомисију за провођење одлуке Предсједништва о продаји службеног возила Борачке организације општине Србац.

 

Comments are closed.