Два нова случаја вируса корона у Српцу у протекла два дана
13. септембра, 2020.
Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен у Српцу
15. септембра, 2020.

Општински штаб продужио све мјере до 28. септембра

Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој сједници донио је одлуку да продужи све мјере превенције ширења вируса корона до 28. септембра, у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације.

Самим тим, и даље је на снази забрана свих јавних окупљања у групама већим од 50 лица. Радно вријеме угоститељских објеката за исхрану и пиће од 06.00 до 24.00 часа, такође се продужава за још 14 дана.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића у дозвољеном временском периоду од 06.00 до 24.00 часа, односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 28.09.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

На данашњој сједници је констатовано да на подручју наше општине тренутно има 13 активно заражених лица од чега за 11 њих рјешење о кућној изолацији важи до сриједе.

Директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, рекао је да је ситуација нешто повољнија и да је смањен број особа које се јављају за преглед са повишеном температуром.

„Међутим, ускоро нам долази хладније вријеме када наступа сезона грипа, тако да се у том периоду очекује поново већи број пацијената са респираторним тегобама“, рекао је Стојић.

Он додаје да су у Дому здравља до сада урадили око 500 тестирања којима се може утврдити присуство антитијела у крви која показују да ли је неко тренутно заражен или је боловао од вируса корона, а од укупног броја тестираних код око осам одсто грађана је утврђен одређен ниво антитијела.

На састанку је било ријечи и о стању безбједности, па је тако констатовано да су и даље присутна окупљања младих на јавним површинама након затварања угоститељских објеката. Због тога су појачане контроле саобраћаја у том периоду од стране припадника Полицијске станице Србац, како би се првенствено спријечило да млади под утицајем алкохола сједају за волан.

Начелник општине Млађан Драгосављевић позвао је грађане да се и даље придржавају утврђених мјера јер је очигледно да епидемиолошка ситуација још увијек није на задовољавајућем нивоу.

„Републички штаб је данас продужио све мјере за још 14 дана, што смо и ми подржали на сједници нашег штаба јер сваке седмице имамо одређен број нових случајева. Још увијек није извјесно када ће доћи до попуштања мјера, тако да грађани треба да се понашају одговорно, носе заштитна средства у прописаним ситуацијама и поштују физичку дистанцу“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.