Одали почаст погинулим борцима из Малих Ситнеша и Нове Веси
28. септембра, 2020.
Два нова случаја вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
29. септембра, 2020.

Општински штаб продужио мјере за још двије седмице

Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој сједници је донио одлуку да постојеће мјере у циљу превенције ширења вируса корона буду продужене до 12. октобра и да нема потребе за њиховим пооштравањем јер у протеклом периоду није долазило до погоршања епидемиолошке ситуације.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је ова одлука усклађена са Републичким штабом за ванредне ситуације који је прије неколико дана сличним закључком прописао да се до 12. октобра настављају проводити мјере и препоруке из ранијег периода.

“Апелујем грађанима да се и даље суздржавају од већих јавних окупљања јер на таквим скуповима најчешће долази до заразе. Такође је обавезна употреба маски и поштовање прописане физичке дистанце кад год се за то укаже потреба”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да ће у складу с тим тећи и припреме за предстојеће свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац, које су планиране од 12. до 14. октобра.

“Одржали смо до сада једну сједницу организационог одбора а на сутрашњој другој сједници ћемо јасније дефинисати организацију ових догађаја који ће бити обиљежени уз ограничен број људи”, рекао је начелник Драгосављевић.

Директор Дома здравља Мирко Стојић рекао је да је епидемиолошка ситуација под контроом и поред чињенице да је протеклих дана регистровано неколико нових случајева вируса корона. 

Према ријечима начелника Одјељења за инспекцијске послове Ненада Билановића, тренутно се 12 особа активно лијечи од овог вируса док је у изолацији још 36 особа које су биле с њима у контакту.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да ће се у сарадњи са инспекцијским органима наставити контрола рада угоститељских објеката у којима се окупља значајан број младих и уједно подсјетио власнике објеката да поштују прописане мјере за рад њихових објеката које су донесене од стране Института за јавно здравство РС и других надлежних институција.

Закључком Републичког штаба од 21. септембра је прецизирано да се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 особа, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична окупљања.

„Угоститељски објекти, биоскопи, позоришта, музеји дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од повљршине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце“, наводи се у закључку Штаба.

Прецизирано је да број лица, која ће моћи да бораве у угоститељским објектима, зависи од површине објекта.

„Уводи се обавеза угоститеља и пружаоца услуга у области културе и умјетности, попут музеја, биоскопа и позоришта и слично, да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту. Такође, осим досадашањег надзора од стране Републичке управе за инспекцијске послове и Kомуналне полиције, надзор над спровођењем овог закључка вршиће и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске“, наводи се у закључку.

 

Comments are closed.